Ei cer ca majorarea salarială să se regăsească în textul Ordonanței de Urgență date de Guvern, nu doar în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege. „Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menţionat mai sus în noua lege a salarizării”, se arată în mesajul comun semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor.
Sindicaliştii au mai atras atenţia că profesorii aflaţi în grevă „sunt nemulţumiţi şi de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învăţământ în maximum trei ani” și au cerut scurtarea acestei perioade.
Nici președintele Klaus Iohannis nu a scăpat de criticile sindicaliștilor, după ce șeful statului a spus „Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?”, afirmând că profesorii „au primit tot ce au cerut”.
„Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie”, spun cele două sindicate din Educație.
„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au mai transmis cei doi lideri de sindicat.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
- Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
Pe 1 iunie, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a dat o Ordonanță de Urgență prin care a transmis că salariul personalului didactic va crește cu 1.000 de lei brut, lunar, iar al personalului nedidactic cu 400 de lei brut, lunar.
Dar sindicaliștii au acuzat că în OUG adoptată de guvern pe 1 iunie nu apare principala lor revendicare, mai precis garantarea că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie.
Pe 2 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a răspuns acuzațiilor. El a transmis într-un comunicat că această garantare s-a făcut în nota de fundamentare. Dar aceasta nu are putere de lege, au precizat sindicaliștii, care au anunțat că greva din Educație, începută pe 22 mai, continuă.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat recent pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor, dacă guvernanții nu își concretizează promisiunile prin OUG.