Este cea mai amplă acțiune de protest din Educație din ultimii 18 ani. Cele mai mari sindicate din învățământ și-au strâns rândurile și, după o primă grevă de avertisment de două ore din 17 mai, intră luni dimineață în grevă generală.

Ce solicită sindicatele din învățământ

Printre revendicările lor se numără:

  • majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
  • indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
  • plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • sporuri;
  • acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă: decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc;
  • creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

În prezent, salariul unui profesor variază între 2.322 de lei (debutant) și 3.227 de lei (peste 25 de ani vechime) în funcție de vechime, studii și grad didactic. La aceste sume se mai pot adăuga și diverse sporuri, precum cel pentru localități izolate sau pentru condiții periculoase sau vătămătoare ori pentru gradația de merit. Astfel, un profesor cu 20 de ani vechime cu un salariu de 2.500 de lei primește, cu gradația de merit, 2.750 de lei.

Se duc sau nu copiii la școală?

Într-un comunicat de săptămâna trecută, sindicatele au spus că greva nu este o surpriză, ea a fost precedată de mai multe semnale de alarmă din 2021 și până acum, care însă au fost ignorate: „De fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat”, au spus profesorii.

Sunt în jur de 150.000 de cadre didactice care s-au alăturat grevei, potrivit sindicatelor. Înseamnă în jur de 63% din întregul personal. La aceștia se adaugă și în jur de 50.000-60.000 de persoane din cadrul personalului auxiliar și nedidactic.

Copiii pot merge la școală și să stea pur și simplu în clase, fără a face ore sau alte activități, dacă există un număr suficient de cadre didactice care să-i supravegheze în locul profesorilor care sunt în grevă.

Nu există o listă cu școlile și numărul exact de profesori din acestea care participă la grevă, astfel că părinții trebuie să se adreseze direct diriginților sau directorilor pentru informații, fiindcă situația poate diferi de la o școală la alta.

Spre exemplu, la Liceul Teoretic „Marin Preda” din Capitală, copiii vin la școală, doar 12 profesori din 130 declarându-și intenția de a intra în grevă.

În timpul protestului, profesorii, personalul didactic auxiliar (bibliotecari, informaticieni etc.) și nedidactic (paznici, îngrijitori etc.) merg la serviciu, însă fără a-și desfășura activitatea.

Sindicatele au respins propunerile Guvernului: „Să vină cu propuneri clare”

Sindicaliștii din Educație s-au întâlnit duminică, 21 mai, cu premierul Nicolae Ciucă pentru noi discuții, într-o încercare a Guvernului de a opri greva generală. La discuții au fost și liderul PSD, Marcel Ciolacu, ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul educației, Ligia Deca, și ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

Guvernul le-a propus sindicaliștilor stimulente financiare pentru profesorii debutanți și cadrele didactice titulare din școlile aflate în zone defavorizate și le-a promis că salariile vor fi mărite prin noua lege a salarizării, care va fi gata până la jumătatea lunii iulie.

Sindicaliștii au fost însă nemulțumiți: „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală”, a transmis Marius Nistor, lider de sindicat al Federației „Spiru Haret”. El a cerut Executivului să vină cu niște măsuri clare, cu termene de aplicare exacte.

„Am fost obligați să ajungem aici (la grevă, n.r.), este un cumul de nemulțumiri, iar durata va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea Guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri”, a precizat Marius Nistor.

Indiferent de rezultatul negocierilor, profesorii ar fi intrat oricum în grevă, au spus sindicatele

Greva nu ar fi fost anulată, indiferent de rezultatul negocierilor de duminică.

„Exclus!”, a răspuns categoric Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrebat de jurnaliști dacă profesorii vor opri protestul, în caz că Guvernul vine cu o ofertă mulțumitoare.

„Greva nu e a noastră, e a oamenilor, ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu mai departe. Nu luăm noi decizia astăzi”, a spus Hăncescu. Marius Nistor a spus, la rândul său: „Șantajul este din partea guvernanților, știau de această acțiune de protest din decembrie. Acum au tupeul să arunce în spinarea angajaților din învățământ că se va declanșa această grevă?”, a adăugat el.

Ciucă i-a cerut lui Budăi să vină cu o soluție

La întâlnirea de duminică de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliștilor că și-au ales un moment nepotrivit pentru a face grevă, având în vedere că aceasta are loc chiar în buza examenelor de Bacalaureat, conform unor surse Libertatea. Asta, și faptul că chiar în perioada asta se pregătește schimbarea guvernului, consultări care au fost oprite de guvernanți pentru a rezolva conflictul din Educație.

Premierul i-a cerut ministrului muncii, Marius Budăi, să vină săptămâna viitoare cu legea salarizării unitare și soluții pentru rezolvarea situației. Budăi însă a spus că e imposibil să promită o majorare salarială profesorilor, pentru că nu e o problemă ce ține doar de ministerul pe care-l conduce, ci de întreaga coaliție.

Nu se știe ce se va întâmpla cu Bacul

În acest moment. nu este clar cât va dura greva profesorilor și nici ce se va întâmpla cu examenele de sfârșit de an, adică Bacalaureatul și Evaluarea Națională.

Întrebați despre asta, sindicaliștii au arătat către Guvern.

„Vina este a Guvernului, această lege trebuie să fie gata la finalul lunii iunie. Nu se ajungea aici dacă aveam o oglindă clară cum va fi salarizarea în învățământ”, a transmis Simion Hăncescu.

În jur de 10.000 de profesori universitari vor face și ei o grevă de avertisment, între orele 11.00 și 13.00, în solidaritate cu cadrele didactice din preuniversitar.

Ultima grevă de amploare din sistemul de educație a avut loc în 2005 și a durat trei săptămâni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News