22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Lider de sindicat, după apelul lui Ciucă: „S-ar putea să crească numărul protestatarilor”

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat luni seară, 22 mai, la Antena 3, că mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă nu îi va determina pe profesori să înceteze greva.

„Păi, după mesajul acesta, pe care l-a trimis premierul, s-ar putea să crească numărul de protestatari mâine. Oamenii vor lucruri concrete. Cum își imaginează că o să intre oamenii la clasă în urma unui mesaj lansat de premierul României? Vrem lucruri concrete, asta ne cer oamenii, nu mai acceptă promisiuni ferme”, a spus Hăncescu, la puțin timp după anunțul șefului Executivului.

„Ne dorim ca elevii să încheie anul școlar în condițiile normale, dar mingea este la Guvern acum. Guvernul decide. Trebuie să înțeleagă și părinții, și copiii, că demersul nostru este și pentru binele lor. Nu poți să ai profesori umiliți în România, să ceri învățământ de calitate unui profesor care ia 2.500 de lei, care este întreținut de bunici sau de părinți”, a mai spus liderul FSLI.

Mai multe detalii: Lider de sindicat, după ce Ciucă le-a cerut profesorilor să renunțe la grevă: „S-ar putea să crească numărul protestatarilor”

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Nicolae Ciucă, apel la profesori să renunțe la grevă

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut luni seară, 22 mai, profesorilor să renunțe la greva generală și să revină la ore, în contextul în care se apropie Evaluarea Națională și Admiterea la liceu.

„Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră”, a transmis șeful Executivului pe Facebook.

Acesta a menționat că Guvernul lucrează la noua lege a salarizării, pentru care există un calendar și a subliniat încă o dată disponibilitatea pentru dialog.

Mai multe detalii: Nicolae Ciucă, apel la profesori să renunțe la grevă „în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Lider sindical: „Nu-i interesează. Sunt nepăsători!”

Greva generală din educație va continua și marți, 23 mai, sindicaliștii anunțând că nu au avut loc noi discuții care ar fi putut să rezolve principalele lor revendicări. George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat la Radio România Actualități că guvernanții dau senzația că nu sunt interesați de problemele profesorilor pentru a dialoga.

„Noi am ieșit în spațiu public și am spus foarte clar că ne dorim aceste întâlniri, dar vrem și soluții, nu doar întâlniri pentru a ne vedea și pentru a discuta, ceea ce se traduce, în opinia mea personală, în faptul că nu sunt interesați, nu-i interesează. Sunt nepăsători”, a declarat George Purcaru pentru Radio România Actualități, citat de Edupedu.

Mai multe detalii: Prima zi de grevă în școli, fără nicio nouă discuție între Guvern și sindicate. Lider sindical: „Nu-i interesează. Sunt nepăsători!” Greva continuă și mâine

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Marius Budăi: „Facem apel la dialog pentru a discuta ce se poate rezolva”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis că educația va fi domeniu prioritar în viitorul program de guvernare și a făcut apel la dialog cu sindicatele pentru rezolvarea revendicărilor, fără a preciza ce soluții va propune la solicitările profesorilor pentru creșteri salariale.

„Au fost admise ieri (nr. în negocierile dintre guvern și sindicate) anumite soluții pe care liderii coaliției le-au propus. Facem apel la dialog pentru a discuta ce se poate rezolva. S-a convenit în coaliție ca tot ce înseamnă educație va fi prioritar în următorul program de coaliție și atunci când se întocmește legea educației”, a declarat Marius Budăi într-o declarație de presă susținută la guvern.

Ministrul a precizat că el are ca termen pentru 15 iulie pentru a finaliza legea salarizării care va intra apoi în dezbateri cu sindicate și va fi depusă în Parlament până la 1 septembrie. Până atunci, va fi adoptată o ordonanță de urgență care vizează personalul auxiliar și nedidactic și profesorii debutanți.

„Este gata o ordonanta de urgență și va fi pusă în transparență decizională. Așa cum s-a discutat, anexa 8 va fi închisă privind legea salarizării. S-a discutat despre acele persoane din educație care sunt personal auxiliar și nedidactic și vor primi majorări și va cuprinde și acele bonusuri pentru cadre didactice debutante”, a precizat Marius Budăi.

Întrebat ce va face dacă sindicaliștii nu vor fi mulțumiți de măsurile propuse și greva va continua, ministrul a precizat că decizia aparține liderilor coaliției. „Eu nu sunt liderul coaliției să răspund la aceste întrebări. Vă spun doar că avem deschidere la dialog”, a replicat Marius Budăi.

Mai multe detalii: Ministrul Budăi face „apel la dialog” către sindicatele din Educație, în prima zi de grevă: „În următorul program de guvernare, acest sector va fi prioritar”

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Ionuț Stroe (PNL), despre greva profesorilor: Foarte probabil ca în foarte scurt timp să avem nişte soluţii de moment

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni, 22 mai, la Prima News, că foarte probabil, în scurt timp, Guvernul va veni cu soluții „de moment” în ceea ce privește salariile personalului din educație, relatează News.ro.

„Putem vorbim de un interval relativ scurt de timp în care Guvernul s-a angajat să soluţioneze această problemă a salariilor din educaţie, evident pentru a nu afecta procesul de învăţământ, pentru a nu afecta copiii care s-au pregătit şi sunt în faza examenelor sau încep examenele pentru Evaluarea Naţională, pentru Bacalaureat, pentru admitere, pentru a nu compromite efortul părinţilor care au investit în aceşti copii”, a spus Stroe.

„Foarte probabil ca în foarte scurt timp să avem nişte soluţii de moment. La fel, Ministerul Muncii, cel care este responsabil de elaborarea acestei legi privind salarizarea angajaţilor în sistemul de stat, s-a angajat ca până pe 15 iulie să avem deja acea lege mult aşteptată de români de foarte mult timp”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Mai multe detalii: Purtătorul de cuvânt al PNL, despre greva profesorilor: Foarte probabil ca în foarte scurt timp să avem nişte soluţii de moment

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Rectorul UBB: „Trebuie discutat despre diferențieri salariale pe bază de merit sau performanță”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, profesorul universitar Daniel David, spune că susține creșterea salariilor din învățământul preuniversitar și universitar, dar precizează că este nevoie și de o discuție despre diferențieri salariale pe bază de merit sau performanță.

„Eu nu sunt membru de sindicat, dar susțin ideea sindicală de acum a creșterii salariale în preuniversitar și în universitar (aici, după mine, mai ales pentru gradele didactice/de cercetare mici, pentru personalul auxiliar și nedidactic/administrativ)”, a transmis recotorul UBB, într-un mesaj publicat duminică pe pagina de Facebook a universității.

„Ca om care susține excelența și meritocrația în mediul academic, cred însă că trebuie discutat apoi și despre diferențieri salariale pe bază de merit/performanță, dar asta, sigur, după ce asigurăm un nivel comun decent de salarizare”, a adăugat Daniel David, precizând că aceasta este poziția sa individuală.

Totodată, rectorul UBB a precizat că salariile personalului nedidactic/administrativ din cadrul UBB au fost majoreate recent din fonduri proprii, „dar nu știu cât timp putem susține asta și este nevoie ca statul să-și asume responsabilitatea pentru prestigiul educației, inclusiv prin nivelul de salarizare”.

Mai multe detalii: Rectorul UBB, Daniel David: „Trebuie discutat despre diferențieri salariale pe bază de merit sau performanță” în sistemul de educație

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Sindicaliștii avertizează că salariații din educație sunt gata „să iasă masiv în stradă” dacă Guvernul nu vine cu soluții

Cele trei sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma mater”, au transmis luni, printr-un comunicat, că, dacă Guvernul nu va găsi soluții pentru problemele din învățământ, pe lângă greva generală, declanșată luni, salariații din domeniu sunt pregătiți să iasă în stradă.

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice!”, au transmis sindicaliștii, reiterând că au respins propunerile făcute duminică de Guvern.

Ei subliniază că nu au declanșat brusc greva generală, amintind că au organizat acțiuni de protest începând din decembrie 2021, prin care au cerut majorări salariale.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au avertizat reprezentanții celor trei federații sindicale.

Mai multe detalii: Sindicaliștii din educație anunță că dacă Guvernul nu va veni cu soluții „salariaţii sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Ministerul Educației anunță că se lucrează cadrul legal propunerile făcute de Guvern la discuțiile cu sindicatele și respinse de acestea

Ministerul Educației anunță luni dimineață că lucrează împreună cu Ministerul Muncii, cel al Finanțelor și cel al Investițiilor și Proiectelor Europene, lucrează la acte normative care să prevadă o creștere a salariilor de aproximativ 9% pentru personalul nedidactic, până la finalul acestui an, conform grilelor din legislație.

Ministerul estimează că se va ajunge la „o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior”, se menționează în comunicat.

De asemenea, Ministerul Educației anunță că se lucrează la crearea cadrului legal pentru „acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți” și „acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate”.

Măsurile au fost propuse și duminică de guvernanți la negocierile cu sindicaliștii din educației, acestea fiind respinse de reprezentanții cadrelor didactice.

Mai multe detalii: Ministerul Educației anunță că lucrează, cu alte trei ministere, la cadrul legal pentru propunerile făcute de Guvern profesorilor, cele respinse categoric de sindicate!

22 mai 2023 – Acum 2 ani
22-05-2023

Greva generală a profesorilor a început la ora 8.00

Începând de luni dimineață, 22 mai, de la ora 8.00, cadrele didactice sunt în grevă generală. Este vorba despre peste 150.000 de profesori, cărora li se alătură și câteva zeci de mii de membri ai personalului auxiliar și nedidactic.

Este prima grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, iar acțiunea are loc după două runde de negocieri eșuate ale sindicaliștilor cu reprezentanții guvernului, ultima dintre ele având loc duminică.

Sindicatele cer, printre altele, majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”, astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei; indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă și plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

După discuțiile de duminică, sindicaliștii au respins propunerile Guvernului privind mărirea salariilor prin noua lege a salarizării.

***

Acțiunea de protest vine după mai multe discuții purtate de sindicatele din Educație cu Guvernul, ultima dintre ele având loc duminică. Negocierile, la care au participat premierul Nicolae Ciucă și ministrul educației, Ligia Deca, au fost fără succes.

Premierul și ministrul le-au propus sindicaliștilor stimulente financiare pentru cadrele didactice debutante și pentru profesorii care predau în zone defavorizate și majorarea salariilor prin noua lege a educației. Sindicaliștii însă au respins oferta și au cerut Guvernului să vină cu măsuri concrete.

„Am fost obligați să ajungem aici (la grevă, n.r.), este un cumul de nemulțumiri, iar durata va depinde strict de răspunsul pe care îl va avea Guvernul, nu de tipul acestor declarații, ci de dorința colegilor noștri”, a declarat Marius Nistor, lider de sindicat al Federației Spiru Haret.

Sindicaliștii cer, printre altele, majorarea salariilor, plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, sporuri și creșterea anuală a investițiilor în învățământ.

Copiii pot merge la școală, dacă sunt profesori care nu au intrat în grevă

Nu se știe nici cât va dura greva, nici dacă aceasta se va întinde atât de mult, încât să afecteze examenele sfârșitului de an școlar – bacalaureatul și evaluarea națională.

În timpul grevei, profesorii, personalul didactic auxiliar (bibliotecari, informaticieni etc.) și nedidactic (paznici, îngrijitori etc.) care participă la grevă merg la serviciu, dar nu își vor desfășura activitatea.

În ceea ce-i privește pe elevi, situația diferă de la o școală la alta. Pentru că nu există o listă cu numărul de cadre didactice aflate în grevă din fiecare unitate de învățământ, părinții trebuie să se adreseze învățătorilor, diriginților sau directorilor pentru informații. Practic, copiii pot merge la școală numai dacă sunt suficiente cadre didactice care să-i supravegheze în timpul orelor profesorilor care sunt în grevă.

La aceste ore nu se vor pune absențe.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News