Rămâneți pe libertatea.ro pentru detalii și lista completă a zborurilor afectate de grevă, actualizată în timp real.

UPDATE 15:00. Restricțiile au fost ridicate în spațiul aerian al României și pe aeroporturile din țară iar în următoarele două-trei ore traficul va reveni la normal, a declarat Valentin Cimpuieru.

„Este nevoie de angajați în mediul operațional, în partea de control de trafic aerian. În primul rând au fost o serie de ieșiri la pensie pe caz de boală. Activitatea este una deosebit de solicitantă. De asemenea, urmează în perioada următoare un număr foarte mare de pensionari la limită de vârstă. Datorită faptului că pregătirea unui controlor de trafic, ca să poată să dirijeze în condiții de siguranță totală, durează aproximativ 4-5 ani, va dați seama că trebuie să facem pregătire permanentă cu un anumit număr de oameni”, a spus oficialul ROMATSA.

UPDATE ora 13:25. Sindicaliștii de la ROMATSA au spus, după încetarea grevei, că nu vor salarii mai mari, ci salvarea instituției de la faliment. Greva de astăzi s-a vrut a fi una de avertisment, iar sindicaliștii au mai spus că nu își doresc să declanșeze greva generală.

„Ceea ce am încercat prin această grevă de avertisment a fost să atragem atenția pentru problemele grave cu care ne confruntăm în această instituție. Încă din august ne-au expirat contractele colective de muncă. Am trimis numeroase documente, nu am fost chemați de nimeni până în momentul în care am anunțat această grevă, Avem o negociere pornită acum un an și 2 luni. Au fost 70 de revendicări care nu au fost soluționate. La începutul lunii octombrie, am declanșat conflictul de muncă. Am făcut concilierea în prezența reprezentantului ITM, în noiembrie. Au rămas 50 de revendicări nerezolvate, motiv pentru care am făcut această grevă. Nu vrem salarii mai mari, ci vrem să salvăm această insituție, ROMATSA, de la faliment. Din cauza unui management profund de efectuos și din cauza statului, ROMATSA nu va avea bani pentru niciun salariu începând cu luna octombrie. Este pentru prima oară în istoria instituției când am încheiat pe minus, anul trecut, cu 38 milioane de lei. Din cauza unui management profund defectuos al acestei instituții. Facem tot posibilul să nu ajungem la o grevă generală. Ne dorim să existe aceste servicii de trafic aerian în România și să nu fie preluate din străinătate. Salariile pe care noi le avem sunt normale pentru Uniunea Europeană. Ne dorim ca și medicii și profesorii să aibă salariile pe care le avem noi. Faptul că nu se asigură aceleași salarii nu este vina noastră”, au declarat sindicaliștii.

FOTO: Vlad Chirea

UPDATE ora 13:15. Compania Națională Aeroporturi București precizează că formalitățile de check-in, controlul de securitate și controlul documentelor se desfășoară conform programului obișnuit, după încetarea grevei.

„Greva Romatsa s-a încheiat la ora 12.30! Airport Helpers rămân alături de pasageri până la normalizarea traficului. Invităm pasagerii sp se prezinte la aeroport, la timp! Formalitățile de check-in, controlul de securitate și controlul documentelor se desfășoară conform programului obișnuit, după încetarea grevei”, transmite Compania Națională Aeroporturi București, pe Facebook.

Întârzieri ale zborurilor care trebuie să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă:

Întârzieri ale zborurilor care trebuie să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă:

UPDATE ora 12:50. Greva ROMTASA s-a încheiat oficial. Directorul ROMATSA, Valentin Cimpuieru, a precizat că nu există riscul declanșării unei greve generale. „Urmează în perioada următoare să avem un calendar de activități cu sindicatele și cu sprijinul Ministerului Transporturilor. Șanse de grevă generală nu sunt. Este nevoie de angajați în mediul operațional, de trafic. Au fost ieșiri la pensie, pe caz de boală , pentru care există o activitate solicitantă. În perioada următoare, urmează mai multe pensionări”, a spus directorul ROMATSA.

„În fiecare an a fost creștere a traficului aerian, de la criza din Ucraina. În ultimul, traficul aerian a crescut cu 7 sau 8%. Se pot face angajări conform regulamentului, sunt multe etape iar examenele sunt dure. Meseria de controlor de trafic aerian este dură, se fac multe ore suplimentare. Noi sperăm că vom semna contractul colectiv de muncă cât mai repede, iar de la MInisterul Transporturilor avem sprijin total. Sperăm că nu vor mai fi proteste în viitor”, a mai spus Valentin Cimpuieru.

Greva s-a încheiat, însă zborurile sunt în continuare afectate, iar întârzieri se vor inregistra pe tot parcursul zilei, din cauza decalării programului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

FOTO: Vlad Chirea

În intervalul 11.00 și 13.00 erau 44 curse programate să decoleze sau să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă. Libertatea vă prezintă lista zborurilor:

Situația zborurilor pe Aeroportul Henri Coandă poate fi consultată și AICI.

UPDATE ora 12:35. Greva controlorilor de trafic aerian s-a încheiat la ora 12:30, potrivit unor informații neoficiale.

UPDATE ora 11:55. Pe aeroportul din Cluj, pasagerii curselor pentru Dortmund, Dublin și Londra sunt blocați în aeronave, așteptând decolarea, a precizat directorul aeroportului clujean, David Ciceo, potrivit radiocluj.ro.


FOTO: radiocluj.ro

UPDATE ora 11:50. Cum arată traficul aerian la această oră, deasupra României:

 Întârzieri ale zborurilor care trebuie să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă:

 Întârzieri ale zborurilor care trebuie să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă:

Greva controlorilor de trafic aerian:

UPDATE ora 11:20. La Aeroportul Henri Coandă, pentru a nu se genera haos din cauza supraaglomerării sălii de așteptare, pasagerii sunt îndrumați să facă check-in-ul, duși la poarta de verificare, apoi aceștia merg la poarta de îmbarcare. Acolo, transportatorul negociază cu ROMATSA la ce oră poate decola. Se pare că întârzierile nu vor depăși câteva zeci de minute.

foto: Vlad Chirea

UPDATE ora 10:45. Șapte zboruri programate să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă au întârzieri între 30 de minute și 2 ore.

Întârzieri se vor inregistra pe tot parcursul zilei, din cauza decalării programului.


Recomandările Companiei Naționale Aeroporturi București pentru călători

„Având în vedere greva controlorilor de trafic de la Romatsa, anunțată pentru vineri, 12 mai, între orele 11-13, invităm pasagerii să se prezinte la aeroport, la timp; chiar dacă unele curse vor suferi întârzieri la decolare, formalitățile de check-in, controlul de securitate și controlul documentelor se vor desfășura conform programului obișnuit”. 

Recomandăm pasagerilor să folosească mijloacele de transport în comun sau serviciul taxi pentru a ajunge la aeroport. Acest lucru este necesar pentru a evita supra aglomerarea și blocarea parcărilor din incinta aeroportului, având în vedere greva controlorilor de trafic de la Romatsa, anunțată pentru vineri, 12 mai, între orele 11-13. Vă mulțumim!”


UPDATE ora 10:35. „Aceasta grevă ne provoacă mari neplăceri, deoarece avem mișcări multe. Tarom are 50 de zboruri pe zi, de exemplu, iar orice întrerupere ne afectează foarte mult”, ne-a declarat Octavian Iosif, liderul Federației Sindicatelor din Aeroporturi

UPDATE ora 10:25. La această oră, șase zboruri programate să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă au întârzieri între 30 de minute și 2 ore.

 

Prima cursă care trebuie să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă și care are întârzieri este un zbor din Dubai, care ar fi trebuit să aterizeze la 14:50, dar care are o întârizere de circa 21 de minute.

UPDATE ora 9:55. La această oră, patru zboruri programate să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă au întârzieri.

UPDATE 12 mai, ora 8:30. La această oră, la sediul ROMATSA are loc o ședință în care urmează să se stabilească ce curse vor fi afectate de greva de avertisment a controlorilor de trafic. După ședință, ROMATSA trebuie să informeze EUROCONTROL cu privire la schimbările din traficul aerian, în perioada de grevă.


Greva Romatsa. Ce reclamă sindicaliștii

Sindicaliștii transmit că  nu mai vor să pozeze în vinovați, din cauza incompetenței, indolenței și lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați, iar greva este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituții românești, ROMATSA, pentru depolitizarea și decăpușarea ei.

Pe perioada grevei, vor fi afectați călătorii care vor să plece sau se întorc din destinații externe, precum Berlin, Praga, Viena, Londra, Istanbul, Roma, Munchen, Dusseldorf, Frankfurt, Geneva, Bruxelles, Moscova, Tel Aviv. De asemenea, dacă vineri aveți plănuit un zbor de la București spre Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Satu Mare, Chișinău, este posibil să așteptați mai multe ore până când traficul aerian va reveni la normal.

Nu doar cele 44 de zboruri din intervalul anunțat de grevă vor fi afectate. Din cauza decalajelor, este posibil ca și zborurile de după ora 14.00 să aibă întârzieri.

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București transmit pasagerilor să folosească mijloacele de transport în comun sau serviciul taxi pentru a ajunge la aeroport.

”Acest lucru este necesar pentru a evita supra aglomerarea și blocarea parcărilor din incinta aeroportului, având în vedere greva controlorilor de trafic de la Romatsa, anunțată pentru vineri, 12 mai, între orele 11-13”, precizează oficialii aeroportului Henri Coandă.

Personalul care asigură controlul traficului aerian, participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00, prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA.

Vor fi exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană”, se arată în notificarea transmisă către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.

Managementul ROMATSA a anunțat deja că va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.

Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL, se mai precizează în documentul citat.

Reprogramarea zborurilor de pe tot parcursul zilei de vineri se va organiza în aceasta noapte, când se va stabili ce curse vor fi anulate și ce curse vor fi amânate.

Sindicaliști: Nu mai vrem să pozăm în vinovați, din cauza incompetenței, indolenței și lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a transmis, joi, că își cere scuze pentru disconfortul creat vineri, la prânz, din cauza grevei de avertisment. ”

Greva este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituții românești, ROMATSA, pentru depolitizarea și decăpușarea ei. Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranța locului de muncă, în condițiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu pași programați la faliment și înstrăinare”, spun sindicaliștii.

Înmulțirea zborurilor pe teritoriul românesc și diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranței traficului, atrag atenția cei de la ATSR, în ciuda eforturilor pe care le depun pentru a festiona eficient traficul din spațiul aerian românesc.

”Rugăm publicul să ne înțeleagă și să fie alături de noi în acest demers care ne privește pe toți”, fac apel sindicaliștii, cu o zi înainte de greva de avertisment.

”Nu mai vrem să pozăm în vinovați, din cauza incompetenței, indolenței și lipsei de răspundere a unor indivizi necalificați pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituții ale statului”, spune sindicatul, prin vocea președintelui Andreiaș Păduraru.

Pentru ce se paralizează traficul aerian

În timp ce tot mai multe voci susțin că în rândul controlorilor de trafic aerian ar fi o nemulțumire generală legată de salarii, în condițiile în care leafa medie brută este de aproape 30.000 de lei, reprezentanții lor vorbesc despre teama falimentului.

Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului de Trafic Aerian din Romania: „Este sigur că mâine va fi grevă generală între orele 11,00 – 13,00. Motivul nu îl reprezintă mărirea salariilor, ci faptul că, în măsura în care nu se ia nicio măsură, în septembrie se închide Romatsa, nu vor mai fi bani de nimic! Mergem cu viteză spre faliment, deși planurile financiare Romatsa au fost depășite anual cu cel putin 25 de milioane de euro. Prin mecanisme financiare complexe, banii se scurg în afara Romatsa. În mod paradoxal, în măsura în care an de an avem încasari tot mai bune, Romatsa se prăbușește. Am atras atenția încă din anul 2014, dar nimeni nu ne-a ascultat”.

Urmărește-ne pe Google News