UPDATE ora 12:41: Reprezentanții CFR au anunțat că zeci de trenuri sunt afectate de greva spontană din această dimineață. Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului sunt din orașele: Iași, București, Craiova, Galați, Cluj, Constanta, Galați, a anunțat CFR într-un comunicat de presă.

UPDATE ora 12:00: Într-o conferință de presă susținută azi Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus că după ședința de Guvern va avea în continuare discuții cu reprezentanții companiilor CFR. Acesta a explicat faptul că este nevoie de investiții majore pentru următoarea perioadă.

„În discuțiile pe care le-am avut cu managerii le-am spus o realitate și nu vreau să fiu acuzat de cei care  vor veni după mine că am făcut promisiuni de care să nu țin cont. Realitatea care stă în picioare în acest moment pe zona feroviară este o realitate economică neplăcută”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

UPDATE ora 10:51: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe Facebook, unde a scris că „am discutat acum cu directorii generali și economici de la CFR pe date economice reale”.

„Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR”, a scris Sorin Grindeanu, luni dimineața pe Facebook.

Ministrul transporturilor a mai spus că este deschis la dialog, iar discuțiile vor continua până „la găsirea celor mai bune soluții”.

***

Zeci de angajaţi de la CFR protestează în mai multe orașe din țară. Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, susține că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați sunt nemulțumiți.

„Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească. Toți CFR-iștii sunt în unități între 8 și 10, așteaptă un comunicat de la ministrul transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România”, a declarat Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, luni dimineața, la Digi24.

El a spus că momentan trenurile circulă după orarul stabilit, dar că dacă cei care repară locomotivele vor mai opri lucrul, nu vor mai fi condiții pentru transportul feroviar.

Sindicaliştii fac un apel către premierul Ciucă şi ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, să nu amâne creşterea salariilor celor aproape 50.000 de lucrători de la calea ferată. Această majorare ar fi prevăzută în Statutul Feroviarului, însă Guvernul a amânat aplicarea legii, susțin ei.

Pe lângă majorarea salariilor, Statutul Personalului Feroviar prevede şi reducerea limitei de vârstă pentru pensionare, gratuitate la călătoriile cu trenul sau metrou (gratuitate pe calea ferată şi pentru membrii familiei) sau decontarea a 50% din concediul de odihnă. Ceferiştii cer şi investiţii în infrastructura feroviară.

Urmărește-ne pe Google News