Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.
[libgallery id=”1782176′]
Foto și video: Vlad Chirea
UPDATE 23 martie, 08. 15: CFR Călători informează că, joi dimineaţă, trenurile de călători circulă ”fără întreruperi”, 45 dintre acestea la destinaţie cu întârzieri ca urmare a protestului spontan al angajaţilor din ziua precedentă. Reprezentanţii companiei spun că negocierile cu sindicatele vor continua, începând cu ora 13.00, la sediul CFR Călători.
UPDATE 21.30: Administraţia CFR SA şi sindicatele feroviare au semnat miercuri un acord care asigură cadrul normal şi legal de funcţionare a companiei, până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă 2017/2018, şi păstrarea drepturilor esenţiale pentru salariaţi precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă şi a ajutoarelor sociale, se arată într-un comunicat al CFR SA
Potrivit companiei, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, cele două părţi urmează să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, care a participat la negocierile de miercuri dintre administraţiile şi organizaţiile sindicale, a arătat, într-un comunicat, că bugetele companiilor feroviare pentru acest an prevăd creşteri salariale şi a făcut apel la liderii sindicali ca această informaţie să ajungă şi la oameni.
UPDATE: 15.35: Activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi și Constanţa. La această oră, se poartă discuții pentru încetarea totală protestului. La ora 15:00 au început negocierile pe marginea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018.
UPDATE: 13.45: Ministrul Transporturilor a declarat că greva a afost declanșată după ce ministerul a fost asigurat că aceasta nu va avea loc și se convenise că nu va avea loc nici un conflict de muncă. „Am primit asigurări că nu va fi declanşată greva”, a declarat, la începutul şedinţei de guvern, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, potrivit Mediafax.
114 trenuri sunt afectate la această oră de greva spontană. Cele mai multe garnituri sunt oprite în stațiile din Galaţi, Braşov sau Timişoara.
În Gara de Nord din București, trenurile au întârzieri care ajung până aproape de 300 de minute.
UPDATE: 11.35: În gara din Cluj, întârzierile sunt și de 200 de minute. Două trenuri, Cluj- Budapesta şi Cluj-Bucureşti au pornit din gara CFR din Cluj, însă cu întârzieri mari, potrivit Monitorul de Cluj.
În Sibiu, un tren care trebuia să meargă la Făgăraș are întârziere de 240 de minute, potrivit Ora de Sibiu.
UPDATE: 09.50: Peste 155 de trenuri din toată țara sunt afectate de greva spontană, inclusiv un tren internațional, care este blocat în gara Simeria.
UPDATE: 09.00: Miercuri, la ora 15.00, este programată o nouă rundă de negocieri. „Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”, transmite CFR.
La protesta participă angajații din 7 regionale din țară: Brașov, Iași, Timișoara, Cluj, Craiova, București, și Galați. Trenurile sunt oprite în gări, iar pasagerii nu știu dacă și când își vor putea continua astăzi călătoriile, deși au bilete cumpărate.
„Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, transmite CFR.
La ora transmiterii ştirii, sunt trenuri oprite pe şapte regionale: Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi.
„Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, mai spune CFR.
Citește și: Salariile angajaților companiei CFR SA vor crește cu 22,5%