Nicușor Dan cere PSD retragerea sprijinului politic pentru liderul Sindicatului STB și intervenția Parchetului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a organizat o conferință de presă în care a afirmat că greva sindicatului STB este ilegală, dar nu a putut preciza ce se întâmplă cu bucureștenii care nu pot folosi autobuzele, troleibuzele și tramvaiele.
„S-a redactat hotărârea judecătorească și se spune explicit, negru pe alb, că este o grevă organizată de sindicatul STB. Deci nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, ci a uneia ilegale”, a afirmat Nicușor Dan, care a menționat că decizia instanței trebuie respectată.
Edilul a cerut PSD să îi retragă sprijinul politic lui Vasile Petrariu, liderul Sindicatului din Societatea de Transporturi Bucureşti, care este și consilier general al PSD în Consiliul General al Capitalei.
„Este o acțiune politică a domnului Petrariu și cer încă o dată PSD și președintelui pe București, Gabriela Firea, și președintelui național Marcel Ciolacu să se pronunțe. Fie sprijină o grevă ilegală, și să spună explicit, fie se delimitează și retrag sprijinul politic pentru consilierul general Petrariu”, a spus Dan.
Totodată, primarul a solicitat Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva STB.
Sindicaliștii acuză că Nicușor Dan nu a discutat cu ei
Vasile Petrariu, liderul Sindicatului din Societatea de Transporturi Bucureşti, care este și consilier general al PSD în Consiliul General al Capitalei, a anunțat că greva va continua în weekend și a menționat că discuțiile cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, au eșuat. „Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul”, a spus liderul de sindicat, potrivit news.ro.
„Domnul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut. Nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul acesta noi l-am bănuit și nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic”, a declarat Vasile Petrariu, după cea de-a doua rundă de discuţii convocată la Primăria Capitalei.
„Ne ducem la salariaţi să le transmitem această mare realizare, mă refer la întâlnirea cu primarul general, aşteptăm de la Tribunal decizia de astăzi şi salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare, a mai declarat liderul sindicatului STB.
Nicușor Dan: „Am constatat o lipsă de încredere și comunicare”
În urma discuțiilor cu șefii de autobaze și depouri, primarul general Nicușor Dan a precizat că „au rezultat mai multe probleme concrete cu care STB se confruntă”. „Este absurd că aceste chestiuni concrete pe care oamenii și le doresc nu fac parte din lista de revendicări cu care sindicatul s-a dus la discuția de miercuri cu Consiliul de Administrație al STB”, a subliniat edilul.
Primarul general a mai afirmat că în urma discuțiilor „a reieșit o lipsă de comunicare și încredere în ierarhia administrativa a STB”, dar și „aspectul irațional” în baza căreia au acționat la declanșarea grevei.
„Am solicitat ca dialogul legal și administrativ între Consiliul de Administrație și sindicat să aibă loc cât mai curând. Pentru asta trebuie să existe voință de ambele părți”, a spus primarul.
El a cerut fiecărui colectiv din autobaze și depouri să-și desemneze un reprezentant cu care să continue discuțiile la ora 18 la sediul Primăriei Capitalei.
Tribunalul București: Greva este ilegală
Greva generală de la STB a fost declanșată ilegal, a decis Tribunalul București. Instanța a dispus încetarea grevei ca fiind ilegală și reluarea imediată a activității. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 5 zile, dar este executorie.
Este a doua decizie împotriva angajaților de la STB pe care o dă instanța după ce joi a decis suspendarea grevei.
Cu toate acestea, sindicaliștii nu au respectat prima decizie a instanței și au refuzat și vineri să iasă pe traseu. Nu este clar dacă după ultima hotărârea judecătorească angajații STB își vor relua activitatea.
Tribunalul București judecă legalitatea grevei
Este a doua sesizare făcută de directorul STB pe care urmează să se pronunțe Tribunalul București. După ce joi instanța a decis să suspende greva, acum va decide dacă greva generală a fost declanșată respectând pașii legali. Decizia nu este definitivă, dar va fi executorie.
Între timp, Parchetul Sectorului 3 a deschis un dosar penal in rem, se cercetează fapte fără a fi puse încă persoane sub acuzare, privind greva de la STB. Dosarul a pornit în urma unei autosesizări a Brigadei de Poliție pentru Transportul Public.
În acest dosar sunt cercetate fapte care încalcă legea privind dialogul social.
Director STB propune negocierea contractului colectiv de muncă
Adrian Criț le-a propus liderilor de sindicat să înceapă de luni să negocieze contractul colectiv de muncă și să renunțe la greva generală.
„Propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă chiar începând cu ziua de luni condiționând faptul că angajații trebuie să intre astăzi pe traseu. Cetățenii nu trebuie să sufere din cauza orgoliilor unui lider”, a transmis Adrian Criș într-o conferință de presă.
El a subliniat că negocierile, în conformitate cu legea, durează două luni, dar a cerut ca ele să nu fie centrare doar pe majorări de salarii.
„Problemele sunt vaste în STB. Nu sunt de acum, cangrena asta în care ne aflăm din păcate e de circa 30 de ani. A fost o societate căpușată, iar noi trebuie să o eficientizăm”, a precizat directorul STB.
Nicușor Dan: „I-am convocat la ora 12.00 pe șefii de autobaze și depou la Primăria Capitalei”
Primarul general Nicușor Dan a cerut angajaților STB să respecte hotărârea judecătoarească prin care Tribunalul București a dispus suspendarea grevei generale și să revină cu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele pe traseu.
„Avem în continuare de a face cu manifestare total irațională. Chiar dacă hotărârea a fost comunicată oficial, toată lumea știe că a fost pronunțată ieri, să nu reiei lucru riscând pierderea contractului de munca, o condamnare penală, este o atitudine irațională pe care nu o înțeleg”, a declarat primarul general.
El a anunțat că a convocat la ora 12 la sediul Primăriei Capitalei pe toți șefii de autobaze și depouri, aproximativ 20 de persoane, care sunt și membri în conducerea STB, dar și membri de sindicat.
„I-am convocat pentru două motive: vreau să le transmit prin ei angajaților STB hotărârea de a merge înainte în aplicarea legii și a hotărârii judecătorești. Nu se pune problema într-un stat de drept să nu aplicăm hotărârea. Al doilea motiv, să înțeleg care sunt acele probleme care pot să fie rezolvate”, a precizat primarul.
Nicușor Dan a cerut PSD să ia o poziție publică privind greva de la STB având în vedere că este condusă de Vasile Petrariu, consilier general din partea social-democraților.
„Cer PSD să se pronunțe pentru că noi avem o grevă care paralizează Bucureștiul și afectează sute de mii de bucureșteni oranizată de un consilier general PSD. Cer PSD să se pronunțe pe una din 2 opțiuni – fie susține această manifestație, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu care a organizat greva”, a afirmat Nicușor Dan.
Edilul l-a acauzat pe liderul de sindicat Vasile Petrariu că a organizat greva generală dintr-o ambiție personală de a-l înlătura pe directorul STB, Adrian Criț.
„Acest moment și toată situația este o atitudine total iresponsabilă generată de un consilier general. Oamenii din sindicat au fost întrebați, ce vreți? Să-l dați jos pe Criț. Bine, dar de ce? De noi depinde activitatea bucureștenilor, nu poți să faci o ambiție personală”, a afirmat el.
Director STB: Manipularea continuă din partea sindicaliștilor
Adrian Criț, directorul STB, a precizat că greva continuă din cauza liderilor de sindicat care manipulează angajații. El a precizat că liderul sindical Vasile Petrariu a făcut joi seară „un tur de forță” pentru a vorbi cu cei 8.500 de membri de sindicat.
„Există câteva vehicule pe traseu plecate din autobaza Titan. Ceea ce pot să spun este că e un număr nesemnificat. Cetățenii suferă din cauza manipulării liderilor de sindicat. Manipularea continua prin faptul că nu se invește în binele angajatului”, a declarat directorul STB.
El a respins posibilitatea de a-și înainta demisia precum solicită sindicaliștii
„Nu e cazul să-mi dau demisia, rolul managerului este să eficientizeze o societate. Toate solicitările angajaților transmise prin liderii de sindicat au fost analizate și în măsura în care am identificat posibilitatea solutionarii am dat curs”, a precizat Adrian Criț.
Nu toți liderii de sindicat susțin greva
Valer Ciobănescu, liderul unui sindicat care reprezintă 10% dintre angajații STB, a anunțat că se delimitează de greva generală condusă de Vasile Petrariu, într-o intervenție telefonică pentru Digi24.
„Noi suntem o delegație sindicatală care se delimitează de această grevă. Nu suntem de acord nici cu demisia directorului STB. Ei au problema cu domnul director, restul s-a rezolvat. Nu spune nimeni de majorări salariale, nici dacă ar veni alt director nu știu dacă s-ar schimba. E un război care nu este al nostru ca organizație deși avem 10% din angajați ca membri în sindicat”, a declarat Valeriu Ciobănescu
Liderul de sindicat l-a acuzat că pe Vasile Petrariu că „nu este în măsură” să reprezinte angajații STB și nici „nu este în măsura să ceara demisia directorului, când el este parte a unui dosar penal”.
El a precizat că „greva va continua garantat și astăzi” pentru că este dificil să se mai reia traficul în condițiile în care nu a început de la prima oră.
Director STB: „Angajații își periclitează locul de muncă”
„Din păcate suntem în aceeași situație ca ieri, suntem deschiși dialogului, empatizăm cu angajații care doresc să presteze serviciul de transport public. Ne cerem scuze locuitorilor din zona metropolitană”, a declarat directorul STB, Adrian Criț, într-o intervenție la Digi24.
El a subliniat că este deschis dialogului cu sindicatul pentru a putea debloca situația și ca transportul public să fie reluat.
„Îmi doresc ca angajații să nu-și pericliteze locul din muncă din cauza unor jocuri ale liderilor de sindicat. Cum STB are obligații față de cetățeni pentru că plătesc din taxe și impozite serviciul de transport public, așa și angajații au obligație față de societate”, a precizat directorul STB.
Adrian Criț a precizat că acum sunt pe traseu trei vehicule, după ce unii angajați au decis să reia munca, și a făcut apel la restul „să vadă diferența între ce comunică liderii de sindicat și ce vor cetățenii”.
Cât despre solicitarea de a-și da demisia pentru a opri greva, directorul STB a subliniat că liderii de sindicat încalcă contractul prin acest solicitări.
„În contractul colectiv de muncă asumat de patronat și sindicat e prevăzut că sindicatul nu poate solicita revocarea directorului general. Directorul general nu poate solicita revocarea unui lider de sindicat. Cineva a încălcat cu bună- știință contractul”, a conchis Adrian Criț.
Sindicaliștii insistă pe demisia directorului STB
Într-o intervenție telefonică la Digi24, Mihai Trancă, lider de sindicat de la STB, a afirmat că vor discuta despre alte revendicări doar după demisia directorului STB, Adrian Criț.
De altfel, de mai multe ori în timpul intervenției telefonice în direct, acesta a răspuns la întrebări, alături de alți sindicaliști, strigând „demisia”, „demisia”.
„Dacă directorul general își va demisia, atunci vom discuta despre alte revendicări”, a spus apoi liderul de sindicat.
El a subliniat că decizia instanței nu poate fi pusă încă în aplicare până nu este redactată motivarea, iar apoi executorii judecători vor veni cu înștiințarea.
„Nu a ieșit nicio mașină până la ora 6 dimineața. Nu știm la ce oră ar putea ieși sau dacă vor ieși mașinile pe traseu”, au declarat vineri dimineața reprezentanții STB, contactați de HotNews.
Astfel, pentru a doua zi, transportul public de suprafață este paralizat în București, metroul fiind singurul mijloc de transport în comun care funcționează.
Nicușor Dan, primarul Capitalei, se află la sediul STB, unde a sosit alături de mai mulți executori judecătorești, care vor pleca spre depouri pentru a le spune angajaților că acțiunea de a continua greva este o infracțiune, după ce Tribunalul București a decis să o suspende.
Primele semnale că greva s-ar putea prelungi au venit joi după-amiază, la scurt timp după ce Tribunalul București a suspendat greva. „Decizia Tribunalului București este executorie, drept urmare, din momentul publicării, vehiculele trebuie să intre pe traseu. Noi avem deja decizia, am dat comanda în dispecerat ca vehiculele să iasă pe traseu”, a declarat șeful STB după decizia pronunțată în jurul orei 16.00, precizând că la ora 16:50 autobuzele, troleibuzele și tramvaiele ar ieși pe stradă. Însă șoferii au rămas în depouri.
Sindicaliștii au transmis joi seară, pentru Libertatea, că vor ieși pe traseu numai în momentul în care directorul își va da demisia și se va face contractul colectiv de muncă.
Conducerea STB a postat apoi pe pagina de Facebook a companiei un avertisment: „personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”.
Seara, într-o intervenție la Digi24, Nicușor Dan a acuzat că vinovat pentru situație este liderul sindical Vasile Petrariu, „care circulă din depou în depou și amăgește șoferii și vatmanii că această hotărâre nu ar fi executorie” – referire la decizia Tribunalului București de a suspenda greva.
Primarul a invitat, de altfel, sindicaliștii la discuții, dar fără liderul lor.
Vineri, de la ora 12.00, Tribunalul București judecă legalitatea grevei STB.
Foto: Vlad Chirea