Motivarea deciziei de eliberare a gurului Grigorian Bivolaru scoate la iveală un amănunt inedit al întregului proces penal.
Acesta a recunoscut în fața instanței Judecătoriei Bistrița că a fost acuzat pe drept, și-a asumat condamnarea de șase ani de închisoare dictată instanța supremă, după rejudecarea integrală a cazului la această instanță, și că nu va mai face aceeași greșeală și a doua oară.
Situația nou creată vine după ce ani de zile Guru Bivolaru a fugit de autorități sub pretextul că i-au fabricat dosarul penal de corupere în care a și fost condamnat definitiv.
Citește și:
- Gregorian Bivolaru o duce bine! Proaspăt eliberat din penitenciar el încasează peste 7000 de coroane, pensie de la statul Suedez – motivare
- Lipsa de reacție a penitenciarului față de Bivolaru a favorizat eliberarea acestuia- motivare
Confesiunea din fața judecătorului de eliberări condiționate
„Fiind ascultat de către instanță, petentul declară că în opinia sa este îndreptățit pentru a fi liberat condiționat întrucât a realizat 45 de credite și că zilele executate în detenție sunt suficiente pentru fapta pentru care a fost condamnat și pe care și-o asumă și o regretă. Totodată declară că a luat decizia ca niciodată să nu mai discute cu o persoană sub 18 ani pentru a nu mai ajunge în situația de față, perioada petrecută în detenție fiind una edificatoare”, consemnează judecătorul în motivarea prin carte a stabilit că Gregorian Bivolaru poate fi lăsat liber în societate.
Procurorii cred în puterea lui Bivolaru de îndreptare
„Reprezentantul Ministerului Public, la fondul cauzei, solicită admiterea cererii de liberare condiționată și în consecință a se dispune liberarea condiționată întrucât din concluziile comisiei rezultă că petentul îndeplinește condițiile legale pentru a putea beneficia de liberare condiționată”, se arată în documentul magistratului.
Avocatul lui Bivolaru a arătat în fața aceluiași judecător că fracția obligatorie pentru o astfel de procedură este îndeplinită și a atras atenția asupra „lucrărilor excepționale pe care acesta le-a efectuat”.
Birocrația nu i-a permis să fie autor științific
În ultimul cuvânt Gregorian Bivolaru a întărit din nou „că își ia angajamentul că nu o să mai ajungă în fața instanței pentru astfel de fapte, fapte pe care le regretă enorm și pentru care a încercat să scrie chiar o carte care datorită birocrației nu i-a fost aprobată”.
Fondatorul MISA a fost trimis în judecată, în august 2004 iar în aprilie 2005, el a fost arestat în Suedia, la cererea autorităților române care au vrut, apoi, extrădarea sa.
Suedezii au respins cererea, în noiembrie 2005 iar apoi, în decembrie 2005, Bivolaru a primit azil politic în Suedia.
Între timp, în țară, a continuat procesul în care liderul yoghinilor MISA era judecat pentru cele trei fapte penale iar o dată ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, cazul s-a reluat de la zero, din dispoziția judecătorului Ionuț Matei.
Magistratul și colegii săi au desfiinșțat deciziile de achitare și au stabilit că întreg procesul trebuie reluat de la zeroo, ceea ce s-a și întâmplat.
Finalmente, „gurul” a fost găsit vinovat și condamnat, definitiv, la șase ani de închisoare cu executare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro