UPDATE ora 18.00 Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, miercuri, la Tribunalul București, unde s-a desfășurat un nou termen al procesului în care este acuzat de corupție, că din arhiva SIPA au fost copiate 36.000 de dosare. El a adăugat că fostul vicepremier Gabriel Oprea l-ar fi șantajat pe Dan Diaconescu, pentru ca acesta să accepte o fuziune a PP-DD cu UNPR, potrivit Agerpres.

Fiecare în viața lui are câte o mică problemuță. De ce credeți că s-au interesat de arhiva SIPA și de cea de la ‘Doi și-un sfert? Ce se întâmplă dacă la Parchet a existat un dosar penal, pentru că informațiile mele sunt că la Parchet a existat un dosar penal și cred că este important să știm ce s-a întâmplat cu acel dosar, pentru că unii au plecat cu 36.000 de copii. Încă nu v-am spus toate numele. La momentul potrivit o să vă spun și numele celor care cred că au făcut acest furtișag”, a declarat Marian Vanghelie.

Vanghelie a mai declarat că Diaconescu i-a spus că a fost șantajat de Gabriel Oprea.

Oprea îi chema și îi șantaja și le spunea: ‘Vezi că ai problema asta și pe de altă parte te cheamă președintele partidului tău și își spune: ‘Ai fost acolo? Ar fi bine să te duci, cum făcea Victoraș. Vă dau un exemplu cu PP-DD-ul. Doamne ce a fost acolo! Ce le-a făcut la oamenii ăia! V-a plăcut sau nu de Dan Diaconescu?! Martorul spune: ‘Nu i-am dat, nu l-am văzut, nu a fost la mine și îl condamnă pe Dan Diaconescu atâția ani de zile și îl bagă la pușcărie, pentru că nu a vrut să facă fuziunea cu el (…) Să vă spună Dan Diaconescu cum a fost chemat și amenințat în birou. Oprea a pus mâna pe telefon și a vorbit cu procurorul de caz și i-a spus, așa cum vorbea el, răstit: ‘Uite, eu sunt aici cu Dan Diaconescu. Vreau să vii până aici că avem ceva de discutat. Și i-a spus lui Dan: ‘Dacă îl chem, ăsta vine în zece minute și faci ce vrei cu el, dacă facem fuziunea. Dan Diaconescu mi-a spus mie. El a tăcut din gură și de frică l-a susținut pe Ponta în turul II, l-au păcălit că îi dau drumul la OTV”, a mai spus Vanghelie.

UPDATE ora 16.00 Executivul a adoptat o hotărâre privind constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA către instituţiile care au competenţe în domeniu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

„Astăzi, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhicunoscuta arhivă SIPA. Documentele, după inventarierea şi eventuala modificare a gradului de clasificare a lor, vor fi predate către instituţiile care au competenţe în domeniu”, a spus Alina Petrescu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, proiectul de hotărâre s-a aflat în consultare publică timp de aproape un an. „Hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe site-ul Ministerului Justiţiei încă de anul trecut, mai exact din 25.07.2016. Este şi acum acest proiect postat pe site, deci condiţia de consultare publică nu doar că este îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puţin, de un an”, a spus Alina Petrescu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat după ședința de Guvern că hotărârea de guvern produce efecte din momentul publicării în Monitorul Oficial. ”Atunci veți vedea și alte nume și prenume decât cele 22 pe care le-am publicat deja”, a spus el.

”În arhivă vom găsi înscrisuri care țin de viața privată. Acelea nu vor fi făcute publice, dar persoanele vizate, la care se referă respectivele informații, pot solicita în scris comisiei, și au acces la acea parte din dosar”, a mai spus Toader.


„Al doilea punct, care se află pe ordinea suplimentară, este hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern”, a declarat Grindeanu, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.

”Arhiva SIPA a apărut periodic în dezbaterea publică, a spus și ministrul justiției. El a precizat că se propune desecretizarea arhivei și cele două rapoarte ale comisiei care a lucrat în anul 2008, unul dintre rapoarte având și o anexă.

”În arhivă sunt multe categorii de informații, și le vom trata în mod adecvat: cele privind viața personală, cele privind secretul de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, și posibile infracțiuni conținute în înscrisuri. După procedurile legale (..) într-o perioadă de trei ani, comisia constituită din cinci membri va face inventarul, și comunicarea informațiilor către Ministerul Public, media și alte persoane juridice interesate, respecântd fiecare categorie de informații”, a spus Toader.

Premierul l-a întrebat pe ministrul Justiției dacă are toate avizele pentru proiectul de desecretizare a arhivei SIPA, Tudorel Toader răspunzând afirmativ.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a publicat, recent, lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. Lista a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiției, care s-a blocat în scurt timp. Ultima vizită a avut loc în 2013. 22 de persoane au intrat în arhiva SIPA în perioada 2007-2013 și niciodată nu a intrat o persoană singură în arhivă. Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scântei se numără printre cei care au vizitat arhiva SIPA, conform listei făcute publice joi de Ministerul Justiţiei.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a cerut ca autoritățile să precizeze ce a căutat un cadrul SRI, respectiv Andronache Florian-Teodor, în arhiva SIPA, în anul 2013, când ministru al Justiției era Robert Cazanciuc.

Fostul ministru, actual senator PSD și președinte al comisiei juridice, a declarat că a fost vorba despre o comisie, care a schimbat un bec, în zona unde era depozitată arhiva.

 
 

Urmărește-ne pe Google News