Prim-ministrul a afirmat, în plen, că primarii s-au săturat să facă potecă la Bucureşti în căutare de finanţare pentru proiectele lor.
”Este total incorect faţă de aceşti oameni şi faţă de eforturile lor să-i caracterizaţi drept hoţi şi infractori, care jefuiesc banul public. Aşa ceva cred că nu poate fi acceptat, mai ales că nici nu ştiţi ceea ce criticaţi”, a spus premierul.
Grindeanu a mai arătat că amendamentele la legea bugetului precizează foarte clar că nimeni în România nu poate lua bani fără număr, nu poate deturna fonduri publice şi nu poate scăpa de rigoarea legii atunci când greşeşte”, a explicat Grindeanu.
„Mă uit la colegii din PNL şi le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor lor, atât timp cât va fi însoţită de argumente reale. Dar, n-o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie sau despre situaţia din Europa, ci despre Ordonanţele 6 şi 9, pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-aţi citit prea bine. Sunt două lucruri pe care vreau să vi le spun de la început. Primul – PSD-ul a câştigat alegerile, iar eu sunt astăzi, aici, în faţa dumneavoastră, pentru că românii au avut încredere în programul de guvernare. Al doilea – a trecut o lună de la ultima noastră întâlnire, am promis că Guvernul pe care îl conduc lasă scandalul şi se întoarce la treabă. Şi aşa am făcut”, a spus şeful Executivului.
Turcan: Dumneavoastră, domnule prim-ministru, acceptaţi ca robinetul ţării să fie în mâna altei persoane?
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a solicitat luni premierului Sorin Grindeanu să pledeze pentru respingerea Ordonanţelor de urgenţă 6 şi 9 şi să-şi ceară scuze public pentru promovarea acestor două acte normative.
„Sper că nu aceasta este ţara pe care ne-o pregăteşte domnul Liviu Dragnea prin interpuşi. Robinetul este în mâna lui. Dumneavoastră, domnule prim-ministru, acceptaţi ca robinetul ţării să fie în mâna altei persoane şi să meargă într-o direcţie pe care nu o va cunoaşte nimeni? PNL cere cu toată tăria ca aceste două ordonanţe să fie desfiinţate”, a spus liderul interimar al PNL.
Turcan s-a referit și la Liviu Dragnea. ”De ce acceptaţi această sfidare din partea propriului dumneavoastră Guvern, dragi colegi? Şi cu ce legitimitate mai reprezentaţi Camera Deputaţilor la cel mai înalt nivel cunoscând şi tolerând această situaţie, domnule Liviu Dragnea? Parcă nu era suficient că fondurile Ministerului Dezvoltării pe vremea când îl conducea direct Liviu Dragnea se dădeau discreţionar, netransparent printr-un simplu ordin de ministru nepublicat în Monitorul Oficial. Sub urmaşa domnului Liviu Dragnea, doamna ministru Shhaideh, tot sub controlul domnului Liviu Dragnea, Ministerul Dezvoltării Regionale va fi mai mult decât a fost sub semnătura domnului Liviu Dragnea. Mă gândesc că doamna Shhaideh o fi un adevărat prim-ministru, pentru că are la dispoziţie mulţi bani folosiţi netransparent, aşa cum îşi doreşte”, a afirmat ea.
USR: Cele două Ordonanțe provoacă la fel de mult haos în finanţe precum Ordonanța 13 în Justiție
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, luni, în plen, că Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului 6/2017 şi 9/2017 au potenţialul să provoace un haos în finanţele publice, susţinând că sunt alocate sume enorme Ministerului Dezvoltării şi o flexibilitate ieşită din comun pentru cheltuirea acestor bani.
„Domnule prim-ministru, aţi dat în luna ianuarie două ordonanţe care au potenţialul să provoace la fel de mult haos în finanţele publice precum deja notoria ordonanţă 13 putea provoca în justiţie. Este vorba de Ordonanţele 6 şi 9 prin care alocaţi sume enorme unui minister, anume cel al Dezvoltării Regionale, după care acordaţi o flexibilitate ieşită din comun pentru cheltuirea acestor bani. Prin OUG 6 acordaţi Ministerului Dezvoltării Regionale considerabila sumă de 30 miliarde lei, (…) este vorba de 3,7 % PIB în termeni de credite de angajament pentru investiţii locale”, a afirmat Claudiu Năsui, la Ora prim-ministrului.
UDMR: Este un lucru bun că există un fond de 30 de miliarde de lei pentru dezvoltarea României
Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că este un lucru bun că există un fond de 30 de miliarde de lei pentru dezvoltarea României, alocaţi sub formă de credite de angajament, şi consideră că aceşti bani ar trebui folosiţi şi pentru dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii.
„Creditele de angajament despre care se tot vorbeşte au fost folosite mai de toate guvernele în ultima perioadă şi aproape de către toate guvernele pentru a realiza o dezvoltare în plus, pe lângă fondurile europene, care au fost folosite mai bine sau mai puţin bine în ultima perioadă. Eu cred că este un lucru bun că există un fond de 30 de miliarde de lei pentru dezvoltarea României, dar trebuie să vă atrag atenţia, domnule premier, că există o zonă care este mai săracă în folosirea acestor fonduri şi doresc să vă aduc în atenţie situaţia oraşelor mici şi mijlocii”, a afirmat Szabo Odon.