Premierul a fost întrebat despre propunerile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind viitorul UE şi despre declaraţia comună a Germaniei, Franţei, Spaniei şi Italiei care au vorbit despre o Europă cu „mai multe trepte sau zone de integrare”.
„Eu cred că, cu toţii, fie că vorbim de Preşedinţie, de Guvern, de Parlament, cu toţii trebuie să susţinem ceea ce s-a şi făcut până acum şi ceea ce s-a şi susţinut, şi anume întărirea proiectului european în această formă, nu o Europă în viteze diferite. Asta este poziţia pe care am văzut că o are şi preşedintele României, este ceea ce susţinem noi, ca Guvern, şi, de asemenea, şi Parlamentul. Sunt zile importante în luna martie, dar nu zile decisive. Se începe un anumit dialog, inclusiv la finalul lunii, la Roma, cu argumente, fiecare dintre noi va veni cu argumente. Ceea ce cred eu că e de datoria noastră este să susţinem întărirea proiectului european în această formă, nu cu viteze diferite”, a declarat Sorin Grindeanu.
Prim-ministrul a menționat că, în momentul acesta, ”asunt lucruri şi linii directoare ale politicii externe din ţara noastră, indiferent de cine guvernează sau cine este preşedinte sau cine conduce cele două Camere ale Parlamentului sau cine are majoritatea”.
”Astea sunt lucruri care ne-au ghidat în ultimii ani şi care, cred eu, ne-au aşezat pe traiectoria corectă, o traiectorie corectă însemnând creşterea rolului ţării noastre în UE, în jurul valorilor comune europene. Şi, aşa cum vă spuneam, ca să definim lucrurile cât se poate de clar, întărirea Parteneriatului strategic pe care îl avem cu SUA”, a precizat premierul.
Europa cu mai multe viteze, care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte, a prins contur la mini-summitul de la Versailles.
Liderii francez, german, spaniol şi italian au pledat, pe o singură voce, pentru acestă variantă menită să relanseze proiectul comun după şocul Brexitului sau criza refugiaţilor, potrivit AFP.