Sorin Grindeanu a propus, luni, marilor producători de vaccinuri de pe piaţa românească o serie de direcţii de acţiune pentru a se asigura predictibilitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri şi pentru a fi preîntâmpinate, pe viitor, potenţialele crize. Întâlnirea şefului Executivului şi a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, cu reprezentanţii Pfizer, MSD România, GSK România şi Sanofi, a avut loc la Palatul Victoria, în contextul Săptămânii Europene a Imunizării 2017.

„Cred că situaţia vaccinării chiar devine o urgenţă. Sunt extrem de hotărât să rezolvăm împreună această problemă. Mă aştept ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu dumneavoastră, marii producători de vaccinuri, să venim cu soluţii extrem de clare şi predictibile, încât să nu mai avem probleme anii viitori”, a declarat premierul Grindeanu.

Măsurile propuse de şeful Executivului au în vedere instituirea unui sistem eficient de management al vaccinului, modificarea legislaţiei în privinţa modului de achiziţie în cazul vaccinurilor, astfel încât procesul să fie transparent şi predictibil; realizarea unui plan multianual al necesarului de vaccinuri în România și realizarea unui stoc naţional de vaccinuri pentru situaţii speciale, a transmis Executivul.

Reprezentanţii producătorilor şi-au exprimat disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul la definitivarea mecanismului care să asigure predictibilitate, flexibilitate şi continuitate în aprovizionarea cu vaccinuri şi au apreciat deschiderea Executivului pentru dialog în acest sens. Totodată, au subliniat importanţa cooperării în planificare, pentru asigurarea în timp util a dozelor de vaccin care ar putea fi necesare.

La rândul său, ministrul Bodog a menţionat că proiectul legii vaccinării se află, în continuare, în dezbatere publică şi că este deschis tuturor propunerilor, astfel încât să rezulte un cadru legal care să asigure un sistem fluid de aprovizionare cu vaccinuri, precum şi informarea corectă a populaţiei în ceea ce priveşte importanţa prevenţiei.

Întrevederea cu producătorii de vaccinuri va fi reluată, în aceeaşi formulă, în aproximativ două săptămâni, pentru prezentarea primelor concluzii şi soluţii concrete propuse. De asemenea, premierul va mai avea întâlniri, pe aceeaşi temă, cu asociaţii ale medicilor, manageri de spitale, organizaţii nonguvernamentale şi alţi reprezentanţi ai sistemului de sănătate din ţara noastră, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru imunizarea copiilor, a anunțat instituția prin intermediul unui comunicat de presă.

În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o ingrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News