Sorin Grindeanu a afirmat că este un drept legal să protestezi, ”atâta vreme cât o faci pașnic și nu deranjezi pe nimeni, pentru că, altfel, se intră în altă zonă”.

”Respect această opinie, am urmărit cu atenție în această perioadă opiniile care au reieșit din aceste mitinguri. Multe dintre ele le cataloghez că au avut distorsiuni, dacă nu altceva. A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie, dar această libertate trebuie să fie însoțită de bun-simț. Nu cred foarte mult în jigniri și lucruri în care, prin modul abrupt în care dorești să exprimi, poate aduce ceva bun. (..)Așa cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în agresivitatea cuvântului”, a spus el.

Grindeanu a mai arătat că nu i se pare că argumentele însoțite de agresivitate vocală trebuie să primeze.

”De multe ori, această hiperbolizare a binelui și fanatismul în a crede că doar ce gândești tu este corect, s-ar putea să ducă la rău. Am urmărit tot ce s-a întâmplat ce s-a strigat, și sunt semnale, sunt anumite lucruri clare, politic, în aceste întâlniri, și sunt oameni veniți în piață fără de culoare politică. Dar, în urmă cu șase săptămâni noi am avut alegeri (…) Noi am câștigat aceste alegerile, pe un program de guvernare pe care îl vom pune n practică. Sigur, ne așteptăm la piedici”, a mai comentat Sorin Grindeanu.

Premierul a comentat și prezența în stradă a președintelui Klaus Iohannis, săptămâna trecută:  ”A fost o surpriză neplăcută pentru mine”, a spus el, precizând că a încercat o relație instituțională cu șeful statului.

”Nu am venit pe picior de război nici noi, Guvernul și nici PSD-ul. Vom pune în aplicare programul de guvernare votat de oameni, toate piedicile pe care încearcă să ni le pună unii le vom evita”, a precizat el.

Grindeanu, despre Ordonanțe: Nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei, e foarte multă democraţie

Sorin Grindeanu a afirmat că așteaptă de la ministrul Justiției, Florin Iordache, forma finală a Ordonanțelor privind grațierea colectivă și modificările la Codurile din justiție. El a recunoscut că Guvernul are trei variante de lucru, fie trimite proiectele în Parlament, fie le adoptă prin Ordonanță de Urgență, sau își asumă răspunderea în Parlament.

„Toate aceste măsuri, ca şi întreg, ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm. Ca să fiu cât se poate de clar, aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei – e foarte multă democraţie – să vină cu cea mai bună soluţie.  Vor închide toate lucrurile ce țin de proceduri, trebuie să fim atenți nu neapărat de conținut ci de proceduri. Mâine are loc o dezbatere publică, i-am cerut ministrului să vină să îmi prezinte concluziile, și calea pe care o să o urmăm. Este absolut necesar să știu poziția titularului de filă, pentru a fi asumat și mergem înainte”, a spus Sorin Grindeanu.

Premierul a menționat că așteaptă un pachet de măsuri de la Ministerul Justiției, pe condițiile din penitenciare, pentru a face pași premergători unei eventuale hotârâri pilot la CEDO.

De altfel, premierul a spus că își propune în perioada următoare să meargă să aibă o discuție cu președintele CEDO, să își facă o imagine reală. ”Am văzut declarația președintelui CEDO, în plen și recomandarea făcută României și Ungariei pentru a adopta modelul italian, acesta spunând un lucru important, că ține de politica internă a unui stat membru. Această întâlnire este absolut necesară. Nu doar grațierea rezolvă problema, e nevoie de un pachet mai mare”, a spus Sorin Grindeanu.

Grindeanu, despre grațiere: Există în programul de guvernare, la capitolul ”respect pentru români”

Grindeanu a ținut să menționeze că în programul de guvernare există referiri la grațiere. „Există în programul de guvernare: am spus în Parlament că îmi doresc să trăiesc într-o ţară normală, unde să existe un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanul când merge în faţa judecătorului să ştie că merge nu doar, aşa, într-o poziţie de inferioritate cu cel care îl acuză, ci într-o balanţă puternică”, a explicat Grindeanu.

El a mai spus că problema graţierii se mai află şi la un alt capitol al programului de guvernare și anume la „respectul faţă de cetăţean”.

Despre modificările la Codurile penal și de procedură penală, Grindeanu a spus: ”Modificările la Coduri au stat ani de zile la Parlament, și nu au fost puse în acord cu deciziile Curții Constituțioanle, care sunt obligatorii”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News