Păsările au fost găsite moarte în Parcul Tineretului din Capitală pe 15 februarie. Reprezentnanții ALPAB au sesizat atunci DSVSA, care au prelevat probe de la cele două cadavre. Pe 20 februarie, rezultatul a fost confirmat pozitiv, iar cele două păsări au fost incinerate.
Pe 10 februarie, o celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară a fost constituită la nivelul Primăriei sectorului 1, după ce au fost depistați cinci pescăruși morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești, în cazul cărora Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat influența aviară.
Gripă aviară în București Măsuri de precauție împotriva răspândirii bolii
Pentru a preveni răspândirea acestei boli, inspectorii veterinari recomandă cetățenilor ca toate păsările din gospodărie să fie închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți, să le mențină în adăposturi închise sau cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, iar a hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.
Totodată, ANSVSA interzice ca în zonele în care au fost depistate focare de gripă aviară să fie organizate de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale.
Gripa (influența) aviară este o boală infecționasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice și sălbatice. Potrivit specialiștilor, boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul gripei aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări și prin contact cu apa, furajele, adăposturile și mijloacele de transport contaminate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro