Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a anunţat că focarul de gripă aviară a fost depistat într-o gospodărie din Ucea de Jos, unde 70 de păsări au fost eutanasiate. Zona a fost izolată, informează monitorulexpres.ro.
Alarma a fost dată în data de 18 ianuarie, când un medic veterinar din localitate a dus, pentru analiză, o gâscă găsită moartă în curtea unui localnic. Analizele realizate în laborator au relevat prezența gripei aviare.
„În data de 25 ianuarie, prin buletinul de analiză nr. 10269/24.01.2017, a fost confirmată de către I.D.S.A Bucureşti, influența aviară cu tulpină înalt patogenă: H5N8“, a spus directorului executiv al DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache, pentru sursa citată.
Inspectorii DSVSA Brașov au constatat că gospodăria este izolată de restul localității Ucea de Jos deoarece se află pe malul Oltului, nu departe de o salbă de lacuri. Totodată, atât pe lacuri, cât și pe râul Olt, s-a constatat prezenţa unui număr
După ce a fost găsită gâsca moartă, toate păsările din gospodărie au fost izolate în adăposturi, iar, ulterior, au fost eutanasiate şi incinerarate pentru ca zona să fie dezinfectată.
De asemenea, a fost stabilită şi o zonă de protecţie de 3 km şi o zonă de supraveghere de 10 km în jurul focarului. Inspectorii sanitar-veterinari au interzis „mișcarea efectivelor de păsări, fără notificarea și aprobarea D.S.V.S.A Braşov”.
Gripă aviară în județul Brașov. 17 cazuri de gripă aviară diagnosticată la păsările sălbatice în județul Constanța
Nu mai puțin de 17 cazuri de gripă aviară (subtipul H5N8) au fost depistate, de la sfârșitul lunii noiembrie 2016 și până în prezent, în județul Constanța, în probele prelevate de la cadavrele de păsări sălbatice colectate din natură, în diferite zone specifice de iernat, potrivit epidemiologilor Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, citați de Agerpres.
În ultimele 24 de ore au fost prelevate 38 de probe de la cadavre de lebede, pescăruși, lișițe și cormorani din zone ale Portului Tomis și din Eforie Sud, Mangalia și Costinești, pentru efectuarea analizelor de laborator.
„Ca măsură suplimentară, se vor efectua controale oficiale în toate exploatațiile comerciale de păsări de pe raza județului Constanța, urmând a fi menținute măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară, pe data de 28.11.2016”, se menționează în comunicatul DSVSA Constanța.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro