Autoritățile iau măsuri pentru a combate răspândirea bolii care se poate transmite și la om.
„Nu vrem să isterizăm populația, acesta este cadrul legislativ. Focarul este localizat pe lacul Bâtca Doamnei și râul Bistrița. Aria focarului este de 10 km – zonă de supraveghere. În situația în care vom respecta toate măsurile restrictive, riscul de transmitere a virusului la populație și la păsările din exploatațiile profesionale și non-profesionale este zero. Există o situație explozivă a influenței aviare și în județele învecinate: Bacău și Iași.”, a declarat directorul DSV Neamț, Sorin Ulea, pentru ziarpiatraneamt.ro.
Direcția Sanitar Veterinară Neamț a stabilit deja o zonă de supraveghere. Totodată, reprezentanții ISU Neamț, IPJ Neamț, DSP Neamț, dar și administratorii fondurilor de vânătoare trebuie monitorizeze efectivele de păsări existente din aria focarului.
„În cazul contactului cu păsările bolnave, virusul se poate transmite la om, dar și de la păsările sălbatice la cele domestice. Calea de transmitere a viruslui este prin contact direct, prin secrețiile sau excrețiile păsărilor. Anul acesta avem o populație crescută de lebede la nivelul acestor lacuri”, a adăugat Ulea.
Focar de gripă aviară în Piatra Neamț. Boala se poate transmite și la om
Principalele simptome în cazul contaminării cu gripa aviară sunt febră mare, tuse, dureri de gât, dureri musculare, conjunctivită. În cazuri grave, poate apărea și forme de pneumonie cu insuficiență respiratorie acută, avertizează medicii.
Potrivit medicilor veterinari, gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația virusului gripal de tip A, subtipurile H5 și H7. Boala care a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia și s-a răspândit în întreaga lume.
Păsările migratoare, în special rațele sălbatice, sunt principala sursă de gripă aviară, acestea fiind cele mai rezistente la infecții. De cealaltă parte, păsările domestice, precum găinile și rațele, sunt presipuse la epidemia de gripă aviară, ce poate avea urmări fatale.
Potrivit DSV Neamț, este vorba despre o tulpină agresivă a virusului influenței aviare: H5N8, cu înaltă patogenitate. Alarmant este că nu există vaccin pentru acest virus.
În urma depistării focarului de gripă aviară în Piatra Neamț, oamenii, care și-au făcut un obicei din a hrăni păsările sălbatice, trebuie să evite contactul cu acestea pentru a evita contaminarea.
Recomandări pentru a preveni răspândirea gripei aviare
- Cadavrele păsărilor moarte nu trebuie atinse de proprietari care trebuie să anunțe – se notifică medicul veterinar;
- Cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii, se anunță medicului de familie;
- Proprietarii de păsări sunt obligați să nu lase păsările în afara fermelor;
- Păsările trebuie adăpostite pentru a nu intra în contact cu păsările sălbatice;
- Rațele și gâștele trebuie să separate de celelalte păsări din exploatație;
- În zona păsărilor nu trebuie să intre alte persoane decât proprietarul;
- Este interzisă adăparea păsărilor de apă din surse de suprafață, accesibile păsărilor sălbatice;
- Trebuie folosită încălțământe special destinată acestui scop;
- Este interzis accesul păsărilor la luciul de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
- Nu se achiziționează păsări, nu se participă la târguri, expoziții, piețe sau alte reuniuni;
Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 3600 de lei.