Dintre pacienţii la care s-a depistat virusul, doi au murit, ceea ce îi îngrozeşte pe medicii din toată ţara. Aceştia se tem de o posibilă epidemie care ar putea ucide zeci, chiar sute de români. “Nu există tratament specific şi nici vaccin contra virusului. El nu se transmite de la om la om şi se ia doar prin înţepătura ţânţarilor”, a declarat ieri prof. dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Odată ajuns în organism, virusul dă meningită virală, iar la bolnavii cu organismul foarte slăbit, cum sunt vârstnicii, e letal. “Toate cazurile confirmate sunt adulţi peste 30 de ani”, a anunţat ieri Cseke Attila, ministrul sănătăţii.
Omorâţi ţânţarii pentru a vă proteja de virusul ucigaş! |
“La nivelul Bucureştiului există deja un comandament de urgenţă împotriva ţânţarilor. Zilele astea ieşim pe teren şi vom trata toate parcurile şi spaţiile verzi din oraş, în 24 de ore. Nu avem o explicaţie logică pentru ceea ce se întâmplă. Cazul de West Nile în judeţul Alba, în munţi, e greu de explicat, pentru că acolo nu sunt mulţi ţânţari. Doar dacă omul nu s-a îmbolnăvit în altă ţară şi a ajuns în România după perioada de incubaţie”, ne-a spus Andrei Leca (foto), directorul societăţii de dezinsecţie 3DB.
Febra, unul dintre primele simptome
Simptomele infecţiei cu West Nile pot apărea la 3-14 zile de când persoana este înţepată de un ţânţar purtător al germenului. Semnele bolii pot fi uşor confundate cu cele de viroză: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie sau dureri musculare. Singura metodă de a vă păzi este să vă feriţi de ţânţari folosind produse speciale, montând plase la ferestre sau purtând îmbrăcăminte care să vă acopere cât mai mult corpul.
Reîncălzirea vremii poate agrava situaţia
Medicii se tem de o epidemie, provocată de mişcările de aer. “Dacă temperatura va scădea şi va ploua, ţânţarii se vor retrage. Dacă însă vremea se reîncălzeşte, virusul ar putea să persiste în România”, a precizat prof. dr. Geza Molnar (foto).
În ţara noastră, cea mai mare epidemie a fost în 1996
România s-a confruntat cu o epidemie majoră de West Nile în 1996, când s-au îmbolnăvit 393 de persoane. În anii care au urmat, au mai apărut 17 cazuri în 1997 şi şapte în 1998. Din 2001 încoace, la noi au mai existat doar şase infecţii sporadice în localităţi de lângă Dunăre. Din păcate, anul acesta, virusul West Nile a revenit în forţă în Europa. Cele mai afectate ţări sunt Rusia, cu 116 bolnavi şi cel puţin 5 morţi, şi Grecia cu 8 decese din 92 de cazuri confirmate.
Doi decedaţi
Constanţa – Un bătrân de 79 de ani, din Băneasa, a murit pe 22 august din cauza virusului
Bucureşti – Un bărbat de 75 de ani, din sectorul 4, a murit pe 19 august
Cinci infectaţi
Dolj – O femeie de 41 ani, din Craiova, e internată cu West Nile
Galaţi – O bătrână de 68 de ani din Cavadineşti e în comă
Alba – S-a confirmat virusul la două persoane din Blaj
Sibiu – Un caz
Trei suspecţi
Mureş – Un pacient suspect
Teleorman – E internat un bolnav suspect
Cluj – Un oier e suspect după ce a fost înţepat de un ţânţar
Citiţi în Libertatea de mâine două pagini cu tot ce trebuie să ştiţi pentru a vă proteja de virus
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!