- Reprezentanții companiei acuză, într-un comunicat, că „manipularea media are ca scop destabilizarea întregii piețe de RCA din România”. Libertatea a scris, joi, că ASF a decis să facă plângere penală împotriva conducerii Euroins, a treia în ultimii doi ani.
Investigație de Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel, Dan Duca și Cătălin Tolontan
„Ca urmare a atacului mediatic și publicării unor informații false și manipulatoare, EIG își rezervă dreptul de a acționa în justiție împotriva celor care le-au generat cu rea voință, inclusiv împotriva tuturor persoanelor care participă la aceste atacuri și încearcă să destabilizeze piața românească de asigurări”, se arată în comunicatul Euroins Insurance Group AD (EIG), emis de la sediul central din Sofia, joi, 2 februarie.
Reacția vine după ce Libertatea a prezentat, joi, o serie de documente, primite de la mai mulți avertizori din cadrul Euroins, în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor.
Documentele au fost trimise și la ASF, unde șefii Euroins au fost audiați în legătură cu mai multe acuzații. Consiliului ASF a decis miercuri să facă plângere penală. Sesizarea este în curs de redactare.
Articolul publicat joi de Libertatea conținea și punctul de vedere al companiei.
Euroins: „Manipularea media are ca scop destabilizarea întregii piețe de RCA din România”
Grupul Euroins consideră că articolul din Libertatea „a generat o reprezentare total eronată și malițioasă a realității”.
„Manipularea media are ca scop destabilizarea întregii piețe de RCA din România”, acuză conducerea Euroins.
Dorim să ne adresăm autorității de reglementare pentru a lua măsuri și a proteja companiile de asigurări de pe piață de astfel de atacuri mediatice.
Euroins Insurance Group:
Euroins a trimis la ASF în ianuarie „toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022”
În legătură cu acuzațiile privind subraportarea dosarelor aflate în justiție, care influențează nivelul provizioanelor financiare pe care compania trebuie să le facă pentru a plăti daunele, Euroins arată că a efectuat, sub supravegherea ASF, „un inventar al tuturor litigiilor deschise și, de asemenea, încheiate până la 31 octombrie 2022”.
Rezultatele acestei verificări a inventarului au fost transmise la ASF în data de 16 ianuarie 2023, împreună cu toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022.
Euroins Insurance Group:
„În concluzie, conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect”, se mai arată în comunicat.
Ce s-a scris despre Assen și ce a făcut el
O plângere făcută de Eurohold împotriva unui site de investigații din Bulgaria – Bivol.bg – a devenit subiect de dezbatere la Bruxelles, la finalul lui 2021, din cauza sumei impresionante solicitate de companie în instanță – 1 milion de leva (500.000 de euro).
Publicația bulgară făcuse dezvăluiri privind sursa fondurilor cu care patronii grupului au finanțat compania.
„Ceea ce a reușit să dezvăluie Bivol a fost că Eurohold Bulgaria a fost finanțată direct de-a lungul anilor din fonduri secrete ale fostelor servicii de securitate a statului”, notează publicația de investigații.
Un alt articol îl vizează direct de principalul acționar al Grupului, Assen Hristov.
Acesta deținea 51% din Starcom Holding, principalul acționar Eurohold, potrivit unei raportări din 2020.
Hristov este totodată președintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold și președinte al diviziei Euroins Insurance AD, conform platformei specializate marketscreener.
Assen Hristov este și președintele Consiliului de supraveghere în cadrul Euroins România.
Libertatea va continua să relateze despre situație de pe piața asigurărilor, în interes public. Asta indiferent care sunt companiile pe care ASF le sancționează sau cărora le face plângeri penale.
Iată comunicatul integral transmis de Euroins Insurance Group:
Declarație EIG, cu referire la atacul media împotriva Euroins România
„Sofia, 2 Feb 2023 – În legătură cu informațiile publicate de Libertatea care privesc compania Euroins România, conducerea grupului Euroins Insurance Group AD (EIG), lider în Europa Centrală, de Est și de Sud (CESEE), declară că, încă o dată, manipularea media are ca scop destabilizarea întregii piețe de RCA din România.
Afirmațiile făcute în articol conțin date de natură tehnică care trebuie înțelese în contextul reglementărilor de raportare. Dimpotrivă, cu o abordare jurnalistică nesigură, articolul a generat o reprezentare total eronată și malițioasă a realității. Presupunem că așa numitele „documente” prezentate în presă (email-uri de lucru informale și neoficiale, care nu au fost niciodată autorizate de către conducerea companiei) sunt redate trunchiat și interpretate în mod eronat de către foști angajați ai Euroins România. Aceștia din urmă au fost identificați prin încălcări sistematice ale eticii și practicilor corporative și legale.
În cazul în care există și angajați ai ASF care au încercat să inducă în eroare conducerea autorității de reglementare sau angajați care răspândesc informații false în mass-media, care apoi publică știri false, considerăm că aceștia ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru furnizarea unor documente care nu sunt de interes public fără o interpretare corectă. De asemenea, dorim să ne adresăm autorității de reglementare pentru a lua măsuri și a proteja companiile de asigurări de pe piață de astfel de atacuri mediatice.
Pentru a evita orice dubiu și pentru a fi pe deplin transparentă, Euroins, sub supravegherea ASF, a efectuat un inventar al tuturor litigiilor deschise și, de asemenea, încheiate până la 31 octombrie 2022. Rezultatele acestei verificări a inventarului au fost transmise la ASF în data de 16 ianuarie 2023, împreună cu toate remedierile provizioanelor până la 31 decembrie 2022.
În concluzie, conducerea a făcut tot posibilul pentru a evalua în mod corespunzător situația actuală complicată, fiind și mai surprinsă în ceea ce privește presupusul caz penal împotriva managementului companiei pe acest subiect.
Doar pentru a ilustra amploarea manipulării în articolul menționat mai sus, vă punem la dispoziție următoarele date:
- În ultimii trei ani, Euroins România a plătit peste 3,5 miliarde de Lei în mai mult de 400.000 de dosare de daună. Numai acest lucru este de ajuns pentru a demonstra falsele declarații ale publicației, deoarece cifrele publicate reprezintă un aproximativ de 3% din totalul despăgubirilor plătite de către companie.
- Mai mult, dorim să amintim că în această perioadă, o sumă de peste 200 de milioane de Lei a fost investită în companie printr-un aport de capital, care depășește cu mult suma citată. Și mai mult, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit acționar al companiei, lucru care arată mesajul clar de încredere și mare oportunitate pentru dezvoltarea industriei locale de asigurări.
Nu în ultimul rând, conducerea EIG dorește să își exprime întregul sprijin pentru echipa de management a Euroins România. Sub îndrumarea directorului general Tanja Blatnik, compania a trecut printr-o transformare completă, care a dus la o îmbunătățire semnificativă a performanței generale a activității noastre în România.
În mai puțin de un an, compania a înregistrat îmbunătățiri masive, cum ar fi digitalizarea proceselor, diversificarea produselor de asigurare și a portofoliului, o mai bună experiență a clienților, precum și o scădere majoră a reclamațiilor și plăți făcute mai rapid. În ceea ce privește procesarea cererilor de despăgubire, perioada de la depunerea cererii de către un solicitant, până la data plății (termenul legal este de 40 de zile) a fost redusă semnificativ. În prezent, plata medie pentru toate cererile de despăgubire este de doar 9 zile, față de 35 de zile în urmă cu doi ani. Rezultatele pozitive ale eforturilor noii conduceri pot fi observate și în cifrele financiare ale companiei.
De asemenea, suntem foarte recunoscători clienților, angajaților și partenerilor noștri care, în ciuda perioadei actuale, cu mari provocări și atacuri mediatice, continuă să aibă încredere în noi și să aprecieze calitatea serviciilor noastre.
Ca urmare a atacului mediatic și publicării unor informații false și manipulatoare, EIG își rezervă dreptul de a acționa în justiție împotriva celor care le-au generat cu rea voință, inclusiv împotriva tuturor persoanelor care participă la aceste atacuri și încearcă să destabilizeze piața românească de asigurări.”
***
Citește și:
- INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
- CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
- Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
- Parlamentarii așteaptă explicații de la ASF în legătură cu problemele găsite la Euroins. „Ce s-a întâmplat la City, Carpatica și Astra nu trebuie să se repete”
- Parchetul General confirmă că investighează respingerea a mii de dosare de daună de către Euroins. ASF pregătește o nouă plângere penală
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
digiserv.ro • 03.02.2023, 20:32
Ii ameninta pe Libertatea pentru ca au notorietate, scriau cei de la national punct ro despre magariile Euroins d-acuma 2-3 ani , dar pe aia nu ii ia nimeni in seama, au prezentat si documente.
vudejea • 03.02.2023, 16:01
"amenință Libertatea cu tribunalul"...Asta e impropriu spus amenintare. Nu se poate sustine ca "ameninti" cu legea. Dar din moment ce s-a facut plangere penala de catre ASF cu privire la conducerea Euroins, Libertatea poate si ea sa depuna de asemenea un act de sesizare cu privire la impicarea conducerii bulgare ( conform noului Cod pr. pen. procurorii nu mai au obligatia legala sa se autosesizeze cu privire la alte fapte/persoane descoperite in cursul urmaririi penale, de obicei folosesc asemenea infractori ca martori , sa le fie mai usor, dosarul mai beton) Dar daca exista act de sesizare , plangere/denunt, trebuie sa-i dea curs si daca sunt probe, ar trebui sa...Sa...Naiba mai stie, e un arbitrariu in justitia romaneasca de te doare mintea. Oricum, daca Libertatea scrie despre fapte si persoane, fiind societati cu multi bani, e bine sa se pastreze probe si sa se scrie in felul acesta- "cutare sustine ca". Trebuie avuta in vedere respectarea intocmai a legii audiovizualului - anterior publicarii , punct de vedere, drept la replica, etc