Duminică, 20 martie 2022, ora 15:10, Olena Cerniavska a distribuit o postare: „ajutați s-o găsim pe Alina Rîtikova (Popova) și pe Dimitri Rîtikov, microdistrictul 17. Am avut ultimul contact pe 09.03.2022”.

Duminică, 20 martie 2022, ora 15:10, Aniuta Koroliova a scris: „ajutați-ne să ne găsim rudele! Elena Evghenievna Zdebskaia, Liudmila Evghenievna Pomazan, Nikita Pomazan. În cartierul de pe malul stâng, districtul școlii nr. 14, ultimul contact pe 5 martie. Oricine are vreo informație, rog contact în privat”.

Duminică, 20 martie 2022, ora 15:09, Elena Elena a scris: „Îi rog pe toți cei care citesc această postare să mă ajute să-l găsesc pe fratele meu, Piotr Nikolaevici Klimenko, născut pe 11 ianuarie 1956, și pe soția sa, Natalia Țibalova. Ultimul contact l-am avut pe 2 martie 2022. Dacă cineva îi recunoaște din poza asta, dacă cineva știe ceva despre soarta lor, vă rog să mă contactați pe messenger (WhatsApp, Telegram, Viber) sau pe telefon”.

Duminică, 20 martie, ora 15:06, Nadejda Parfilova a scris: „Îl caut pe nepotul Serghei Vladimirovici Gaidarli. Stă în orașul Mariupol, strada Secenova numărul 62”.

Duminică, 20 martie, ora 15:02. Olga Lagunova a scris: „Tatiana Gladun. Strada Aivazov. Caută soțul Ivan Degtiarev. Poate știe cineva ceva. Mulțumesc”.

Sunt 5 mesaje în doar 8 minute. 5 din aproape 5.000 de mesaje lăsate pe acest grup de Facebook, denumit, în rusă, „Poisk rodnîh i blizkeh Mariupol 2022” (n.r. Caută rude și prieteni Mariupol 2022”.

De 24 de ore, grupul este luat cu asalt. Din aproape 12.000 de postări din pagina de Facebook, aproape jumătate sunt din ultima zi. Și există utilizatori care cer detalii despre familii întregi, 2, 3, 5 membri.

Grupul de Facebook pe care oamenii își caută rudele dispărute

Mii de oameni își caută rudele și prietenii de care nu mai pot da de pe 3, 5, 9 martie. Oameni care, de două săptămâni, nu au mai dat niciun semn de viață.

Libertatea a discutat cu persoane care au scăpat din Mariupol, unde semnalul la telefon este inexistent, iar internetul poate fi prins în puține locuri. „Plus că, pentru asta, trebuie să riști foarte mult. Te expui nu doar bombardamentelor, ci și soldaților ruși care verifică telefoanele și pot da peste discuții pe care le consideră anormale. Te pot răpi, îți pot face rău”, spun cei cu care am discutat.

Așa că speranța multora este că pe cei puțini care au reușit să fugă i-a văzut cineva. Alte persoane caută, direct, dacă „există liste cu cei morți de pe 24 februarie încoace”.

Imaginea unei străzi din Mariupol

440.000 de locuitori avea Mariupolul înainte de invazia rusă

De la declanșarea războiului, orașul Mariupol a fost unul dintre cele mai vizate de atacurile rusești. Și asta fiindcă poziția geografică îl face vulnerabil – era la doar 15 kilometri de linia frontului din 2014 și se afla într-un punct strategic important, la marea Azov, chiar în calea „coridorului” pe care rușii vor să-l facă prin unirea Crimeii de Donbas.

Libertatea, prin corespondentul Mircea Barbu, a fost în Mariupol în prima noapte de asediu, când „primele explozii s-au auzit de la ora 3 dimineața”. Înconjurat repede de trupele ruse, Mariupolul nu a căzut în fața acestora, însă oamenii n-au mai putut ieși de acolo, în special în luna martie. Pentru a supraviețui în lipsa cordoanelor umanitare blocate la Zaporojie sau Berdiansk, oamenii au fost nevoiți să bea zăpadă topită. Președintele Volodimir Zelenski a vorbit și de cazul unei fetițe care a murit de sete. 

Tot la Mariupol a fost atacată și maternitatea, atac în urma căruia clădirea a fost distrusă, iar 3 persoane au murit. Libertatea a intrat în legătură cu persoane aflate la Mariupol ori fugite de acolo care au prezentat cazul a 19 copii rămași abandonați într-un sanatoriu TBC osteo-articular.

Teatrul din Mariupol, văzut din satelit

Au fost țintite locurile unde se adăposteau civilii

La mijlocul săptămânii trecute, teatrul din oraș, unde se aflau persoane adăpostite – câteva sute ori chiar peste 1.000, depinde de surse – a fost atacat în ciuda faptului că, de sus, se vedea mesajul „copii” atât în față, cât și în spate.

Acum o săptămână, partea ucraineană anunța că aproximativ 90% din clădirile din Mariupol fuseseră bombardate ori distruse parțial de forțele ruse. Într-un final, la sfârșitul acestei săptămâni, mai mulți oameni au reușit să plece din Mariupol. Mașinile pozate la Zaporojie, cele scăpate din Mariupol, arată disperarea celor care au fugit cu geamurile ori ușile lipite cu bandă adezivă ori acoperite cu celofan.

Presa rusă a publicat primele poze cu dezastrul de la Mariupol duminică, anunțând, și că vina pentru distrugeri o poartă ucrainenii

 
 

Urmărește-ne pe Google News