„Președintele României, Klaus Iohannis, a decis înființarea la nivelul Administrației Prezidențiale a unui grup de lucru pe tema «Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată». Această inițiativă face parte din angajamentul președintelui României de a se implica în efortul național de combatere a schimbărilor climatice și de consolidare a politicilor aplicabile acestui domeniu”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Administrația Prezidențială pe 4 ianuarie.

Președinția preciza atunci că „grupul de lucru va reuni experți naționali și internaționali, membri de prestigiu ai comunității academice din țară și din afara ei, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului non-guvernamental, financiar și economic, cu experiență solidă privind schimbările climatice”.

Cotroceniul a răspuns într-o zi de duminică

Libertatea a întrebat Administrația Prezidențială care este componența acestui grup.

Răspunsul Cotroceniului a venit la zece zile de la solicitare și a fost transmis duminică, 16 ianuarie. În document nu figurează niciun nume, iar instituția precizează că lista nu e încă gata.

„Componența grupului se va definitiva în perioada imediat următoare, având în vedere că, după anunțarea înființării grupului, Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale a primit un număr substanțial de exprimări de intenție de alăturare la acest grup. După analizarea acestor aplicații, Administrația Prezidențială va comunica public componența grupului“, a transmis Administraţia Prezidenţială la solicitarea Libertatea.

În plus, Administraţia Prezidenţială susţine că, la nivelul grupului, pot fi cooptaţi pe parcurs şi alţi experţi, în cazul în care, la nivelul structurii de la Cotroceni, ar fi nevoie de expertiză suplimentară.

Într-un dialog cu Libertatea în urmă cu mai bine de o săptămână, cercetătorul francez Dominique Lefevre, specialist în schimbări climatice, explica și care ar trebui să fie priorităţile grupului creat de președintele Iohannis.

Raport pe educația despre schimbările climatice realizat de un alt grup

Până la componența grupului pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată” și la primele rezultate ale discuțiilor acestuia, care urmează să fie prezentate constant publicului și înaintate Guvernului, Administrația Prezidențială a prezentat, pe 10 ianuarie, raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, realizat de un alt grup, înființat în 2021 și care are aceeași denumire precum raportul prezentat și din care fac parte reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Educației, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai instituțiilor de învățământ, ai elevilor, ai profesorilor și ai părinților, precum și ai unor ONG-uri cu experiență relevantă.

Lista completă a acestui grup poate fi parcursă la finalul raportului.

Foto: Hepta

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News