Clădirea cu mai multe etaje și cu fațadă de sticlă din Sankt Petersburg va funcționa nu numai ca un centru administrativ pentru grupul militar, al cărui profil public a crescut pe măsură ce își asumă un rol din ce în ce mai important în campania militară a Rusiei în Ucraina, ci va găzdui și un centru de inovare care va incuba start-up-uri patriotice.
„Luptătorii Wagner își ating obiectivele în prima linie. Noi ne vom atinge obiectivele aici”, a declarat, pentru The Moscow Times, Ruslan Ostashko, un blogger și prezentator de televiziune pro-Kremlin care a reprezentat grupul Wagner la inaugurarea clădirii. „Din nefericire, conflictele militare au fost întotdeauna forța motrice a progresului tehnologic”, a susținut acesta.
Un alt reprezentant al grupului de mercenari prezent la inaugurare, Konstantin Dolgov, a declarat că centrul va fi un „think tank, unde oamenii, uniți de un singur scop, vor lucra la implementarea anumitor sarcini în beneficiul Federației Ruse”.
Gruparea de mercenari, tot mai influentă pe fondul războiului
Apariția centrului la opt luni de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina este un semn al modului în care influența organizației paramilitare a crescut în timpul conflictului, în care Forțele Armate regulate ale Rusiei au suferit o serie de înfrângeri militare semnificative în fața forțelor Kievului.
„Centrul PMC Wagner este un complex de clădiri în care pot fi găzduiți dezvoltatori, designeri, specialiști IT, industria experimentală și start-up-uri”, a declarat Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, într-un comunicat de presă de săptămâna trecută.
„Dacă proiectul își va demonstra succesul și relevanța, vom lua în considerare deschiderea mai multor filiale”, a precizat cel supranumit „bucătarul lui Putin”.
Noua clădire din estul orașului Sankt Petersburg are inscripționat „Wagner” pe ușile de sticlă rotative și deasupra intrării principale. Deși Prigojin nu a apărut la inaugurarea de vineri, zeci de bărbați în uniformă militară au fost prezenți.
În ciuda faptului că regimul de la Kremlin nu a recunoscut niciodată faptul că apelează la serviciile organizației de mercenari, soldații din cadrul grupului Wagner au fost raportați într-o serie de țări din Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv în Siria, unde au luptat alături de trupele regulate ruse.
Susținuți de deținuți pe care i-au recrutat din închisorile rusești, mercenarii companiei sunt în prezent implicați într-o bătălie crâncenă pentru a cuceri micul, dar important din punct de vedere strategic, oraș Bahmut, situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
„A sta pe margine nu este o opțiune”
Unul dintre antreprenorii care se vor stabili în noul centru este Dmitri Zakhilov, care conduce o companie IT a cărui produs principal este utilizat pentru a diagnostica tendința de abuz de droguri în rândul adolescenților. Tehnologia ar putea fi preluată de grupul Wagner, pentru a-și testa luptătorii.
„Munca militară presupune o cantitate uriașă de stres. Scopul este de a menține starea psihologică a trupelor în condiții acceptabile. Noi vom contribui la atingerea acestui obiectiv”, a declarat Zakhilov pentru The Moscow Times.
„A sta pe margine nu este o opțiune. Indiferent dacă Rusia are dreptate sau nu, eu îmi văd viitorul aici, așa că îmi susțin țara”, a precizat anreprenorul.
Prigojin, tot mai prezent public
Proeminența militară a grupului Wagner a fost oglindită de cea a lui Prigojin însuși, care caută tot mai des, în țară, să fie în centrul atenției politice. După ani de negare, Prigojin a recunoscut în septembrie pentru prima dată că a fondat gruparea Wagner în 2014.
„Prigojin este acum dispus să își descrie public rolurile într-un mod în care nu a putut să o facă în trecut”, a declarat Dara Massicot, expert în armata rusă la think tank-ul american RAND Corporation. „Își poartă medaliile, își schimbă stilul vestimentar, se adresează angajaților săi în fața camerei de filmat ca și cum ar fi generalul lor”, a precizat Massicot.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina