Potrivit sursei citate, grupul CEZ a anunțat deja autoritățile cu privire la acest lucru.
Ce deține CEZ în România
Compania a intrat în România în anul 2005, când a cumpărat fosta Electrica Oltenia.
Ulterior, aceasta s-a divizat. În țara noastră, grupul CEZ deține CEZ Vânzare – care furnizează curent electric clienților, dar și Distribuţie Energie Oltenia – filiala care alimentează zona Olteniei.
Pe lângă acestea se mai regăsesc firmele Tomis Team, MW Invest și Ovidiu Development, care activează în domeniul energiei eoliene. CEZ a investit 1,1 miliarde de euro în parcurile eoliene din Cogealac și Fântânele, din județul Constanța.
Aici se găsesc 240 de turbine eoliene, care totalizează o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare de pe uscat din Europa.
Începând cu 2011, grupul CEZ a cumpărat și o serie de hidrocentrale.
Conctactați de către Libertatea, reprezentanții CEZ au spus că ”nu există informații oficiale în acest sens”.
Taxa de 2% pe cifra de afaceri
Posibila plecare a grupului ceh vine în contextul în care în luna decembrie Guvernul Dăncilă a aprobat introducerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic.
CEZ este implicată și într-un scandal, fiind acuzată de moartea unei femei, care s-a electrocutat într-un cireș în județul Vâlcea.
Anterior, CEZ a mai fost implicată în compania care trebuia să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar a părăsit proiectul la finele anului 2010.
Și Enel a vrut să plece în 2014
În 2014, un alt grup din domeniul energiei, Enel, scosese la vânzare activitățile din România. La acel moment, activele din energie captaseră atenția Electrica și Nuclearelectrica, societăți românești de stat, dar și a unor grupuri din Rusia și China.
Recent, Hidroelectrica și-a exprimat intenția de a cumpăra active de producere a energiei regenerabile.