Anunțul vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut falimentul Euroins, după ce a descoperit că societatea nu respectă cerințele de solvabilitate, având un minus de 445 milioane de euro. Eurohold deține atât Euroins, cât și EIG Re.
„Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România”, precizează Eurohold.
EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins România cu EIG Re.
Comunicatul grupului Eurohold:
În data de 17 februarie, Euroins a anunțat că a semnat un contract de reasigurare cu EIG Re, reasigurător ce face parte tot din grupul Eurohold.
Acuze la adresa ASF și a transportatorilor
Aceasta acuză ASF că a eșuat să înțeleagă un contract de reasigurare, urmând ca românii să plătească „RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR”.
Contestă deschiderea procedurii de faliment „în toate instanțele competente din Europa și din lume”
De asemenea, Eurohold anunță că va contesta decizia privind procedura de faliment.
Concomitent, grupul mai spune pe site-ul său că a demarat o procedură de contestare „în toate instanțele competente din Europa și din întreaga lume”.
„Conducerea Eurohold și EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuală a pieței de asigurări din România, și în contradicție cu bunele practici europene”, consideră grupul bulgar, într-un comunicat.
Acesta mai spune că decizia ignoră situația financiară a reasigurătorului EIG Re și că ASF a adoptat o decizie a FSC, autoritatea de reglementare bulgară, care este organismul de supraveghere al EIG Re.
Eurohold mai precizează că decizia ASF nu are în vedere auditul pe care îl fac EIOPA –autoritatea europeană de profil și BERD – acționar minoritar al Euroins, cu 10% din titluri.
Grupul bulgar acuză că asupra sa are loc un „atac organizat”.
Plafonarea RCA va duce la creșteri de prețuri
În final, Eurohold opinează că plafonarea prețurilor la asigurările obligatorii auto (RCA) va duce la o procedură de infringement împotriva României și la „creșteri uriașe” ale prețurilor RCA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro