Conform propunerii legislative 329/14.09.2021 (https://cdep.ro/proiecte/2021/300/20/9/pl424.pdf) pentru modificarea O.G. 137/2000, membrii grupului minorităților naționale din Parlamentul României cer modificarea cadrului legislativ, astfel:
La articolul 23, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
2) Colegiul Director este compus din 9 membri, dintre care un reprezentant al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților, cu rang de secretar de stat, propuși și numiți, în ședință comună, de cele două Camere ale Parlamentului.
În expunerea de motive asociată proiectului (https://cdep.ro/proiecte/2021/300/20/9/em424.pdf), reprezentanții minorităților explică de ce propun ca un parlamentar să fie membru al Consiliului:
„Rasismul, xenofobia și antisemitismul sunt o realitate pe care o trăiesc mai multe minorități etnice din România. Amploarea pe care o iau aceste manifestări conduc (sic!) la erodarea drepturilor, libertăților și a valorilor democratice ale minorităților naționale, precum și ale întregii societăți civile”.
CES acuză o încercare de politizare a instituției
Conform O.G. 137/2000, la Articolul 17 se prevede că:
„În exercitarea atribuțiilor sale, Consiliul își desfășoară activitatea în mod independent, fără ca aceasta să fie îngrădită sau influențată de către alte instituții ori autorități publice”.
În replică, membrii Consiliului Economic și Social scriu, în avizul nefavorabil anexat propunerii legislative: „CNCD trebuie să respecte principii fundamentale de independență și profesionalizare”.
Astfel, arată membrii CES:
„Politizarea prin acordarea de cote pentru grupurile parlamentare, inclusiv pentru Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, nu duce la profesionalizare, nici măcar nu asigură reprezentativitate”.
În plus, mai arată membrii CES, în cadrul CNCD se află în prezent 9 membri care provin din minorități etnice.
foto: Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților de la Camera Deputaților, foto: Hepta