De asemenea, există informații potrivit cărora organizația paramilitară duce o campanie de recrutare și în zeci de centre sportive din Rusia.
În cea mai recentă actualizare a informațiilor sale privind invazia din Ucraina, Ministerul Apărării de la Londra afirmă că fondatorul și șeful grupului Wager, Evgheni Prigojin, „a pierdut probabil accesul la recrutarea în închisorile rusești”, din cauza disputelor pe care le are cu conducerea militară de la Kremlin.
Organizația Wagner le promisese deținuților care s-au înrolat pentru a lupta în Ucraina că vor fi grațiați, dar Ministerul britanic al Apărării spune că aproximativ jumătate dintre deținuții care fuseseră recrutați și trimiși să lupte „au devenit probabil victime”.
(3/5) In recent days, masked Wagner recruiters also gave career talks in Moscow high schools, distributing questionnaires entitled ‘application of a young warrior to collect the contact details of interested pupils.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 13, 2023
„Este puțin probabil ca noile inițiative (de recrutare, n.r.) să compenseze pierderea filierei de recruți” din închisorile rusești, estimează Ministerul britanic al Apărării.
S-a blocat ofensiva rusă de la Bahmut?
Între timp, ofensiva Rusiei pentru cucerirea orașului Bahmut din estul Ucrainei, acolo unde trupele de mercenari Wagner sunt vârful de lance al atacurilor forțelor ruse, pare să fi intrat în impas.
Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), un think-tank cu sediul în SUA, a afirmat că nu există progrese recente ale forțelor ruse care să poată fi confirmate, pe fondul luptelor crâncene pentru orașul din regiunea estică Donețk.
Anterior în cursul săptămânii trecute, au existat, totuși, afirmații privind un avans al trupelor ruse în acest oraș.
Armata rusă și unitățile grupului Wagner continuă să lanseze atacuri terestre în Bahmut, dar nu există dovezi că ar fi făcut progrese, a transmis ISW, într-una din evaluările sale privind evoluția războiului. Citându-l pe purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, think-tank-ul american a apreciat că luptele din oraș devin tot mai intense, raportând 23 de confruntări în ultimele 24 de ore.
Bahmut, în prezent încercuit la nord, sud și est de trupele ruse, a devenit ținta unei campanii sângeroase duse de Moscova în ultimele șapte luni de zile, care a provocat pierderi devastatoare pentru ambele părți și pentru civili.
Kremlinul consideră că vechiul oraș minier – unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război – este unul de o importanță strategică, afirmând că preluarea acestuia este esențială pentru a cuceri prețioasa regiune Donbas, deși acest lucru este contestat de experți.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că armata ucraineană nu se va retrage din Bahmut, în ciuda atacurilor neîncetate ale rușilor.
Sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a anunțat că unitățile grupului Wagner au cucerit cea mai mare parte din estul Bahmutului, râul care trece prin oraș marcând acum linia de front a luptelor.
Ministerul britanic a subliniat că asaltul Rusiei va fi greu de susținut fără pierderi și mai importante de luptători.
Obiectivul Ucrainei pare acum să fie acela de a câștiga timp în timp ce macină forțele ruse.
„Trebuie să câștigăm timp pentru a acumula forțe de rezervă și a lansa o contraofensivă, care nu este departe”, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandre Syrsky.
El nu a oferit alte detalii despre potențialul asalt ucrainean.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina