Singapore, care se mândreşte cu aspectul său imaculat, a hotărât în 1992 să interzică vânzarea şi importul de gumă, argumentând această măsură prin faptul că guma de mestecat lipită pe scări şi pe străzi majora costurile curăţeniei oraşului. În plus, guma lipită pe uşile vagoanelor de metrou provoca adeseori întârzierea ramelor, conform autorităţilor.
Apreciind că unii invocă această restricţie pentru a denunţa severitatea legislaţiei singaporeze, o deputată a majorităţii, Denise Phua, a propus să se ia în considerare renunţarea la interdicţie. Pentru moment, guvernul îşi menţine decizia de interzicere a gumei de mestecat, a declarat la Parlament un oficial din ministerul Dezvoltării Naţionale.
„Dacă ridicăm interdicţia, volumul de deşeuri ar putea creşte”, a adăugat el.
Interdicţia a fost totuşi ridicată parţial în 2004, guma de mestecat cu efecte terapeutice fiind autorizată, ca urmare a unui acord de liber schimb între Statele Unite şi Singapore.
În Singapore, cei care murdăresc oraşul sunt drastic sancţionaţi: 2.000 de dolari singaporezi (1.000 de euro) în cazul recidivei pentru cei care aruncă gunoaie pe jos, amenda fiind adeseori însoţită de muncă în folosul comunităţii.