Românii au prins iar curaj să ceară bani băncilor. Cei mai mulţi dintre ei au preferat creditele cu un scop precis, cele ipotecare fiind în continuare cel mai căutat produs bancar. Concret, băncile aveau la jumătatea anului credite de consum în lei de peste 32 de miliarde, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Tot în iunie, stocul creditelor imobiliare în lei acordate populaţiei a crescut cu aproape un miliard faţă de mai, până la 13,5 miliarde de lei, un ritm ce nu a mai fost atins din perioada de boom economic, din 2007- 2008. Faţă de iunie anul trecut, este mai mult de o dublare a creditării. Aşa se face că şi preţul apartamentelor a luat avânt. S-au scumpit atât locuinţele vechi, cât şi cele noi.
Gura de oxigen pentru bănci şi dezvoltatorii imobiliari
Românii care vor să-şi cumpere o locuinţă îşi pun toate speranţele în programul “Prima casă”. Drept dovadă, în şase ani, peste 148.500 de români şi-au cumpărat o casă cu un credit garantat de stat. Creditele imobiliare se vând în prezent la dobânzi de aproximativ 5% pe an, ceea ce înseamnă că rata lunară la un credit de 200.000 de lei pe 30 de ani este de circa 1.000 de lei. Atenţie – băncile acordă credite doar clienţilor care au o anumită vechime şi un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Aşa că ele refuză, de exemplu, clienţii care au contracte temporare, chiar dacă lucrează în sectoare de top.
Banii pentru «Prima casă» sunt pe terminate
Brokerii de credite spun că luna viitoare băncile ar putea rămâne fără fonduri pentru acest tip de împrumuturi, iar Guvernul nu a dat încă nici un semn că va aloca sume suplimentare. În plus, guvernatorul BNR a declarat că autorităţile trebuie să se uite cu atenţie la acest program, deoarece contribuie la creşterea creditării imobiliare, care trebuie ţinută sub control. Prin programul guvernamental s-au vândut, în prima jumătate a acestui an, peste 15.600 de locuinţe, adică mai multe cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.