Chiar daca aceasta zicere a vrut sa se inscrie in proverbiala, deja, ironie a sa, ea n-a facut decat sa ne arate doua lucruri: 1. – cum controleaza Guvernul o mare parte a mass-media si 2. – cum a esuat Guvernul in a restructura economia.
Sumele de publicitate in mass-media cheltuite de Guvern sunt, intr-adevar, nepermis de mari si nepermis de politic directionate. Libertatea si doar alte cateva ziare nu stau in banii guvernamentali (care sunt, de fapt, banii populatiei), ponderea lor in totalul incasarilor fiind nesemnificativa. Sunt insa altele, care, fara aceste sume, si-ar da obstescul sfarsit. Sunt publicatiile Puterii. Sub masca unei false independente, fac extrem de mult rau intregii mass-media.
V-ati intrebat vreodata cum de rezista pe piata romaneasca circa 22 de cotidiane centrale? Aveti raspunsul in declaratia premierului. si mai aveti, in aceasta declaratie, masura manipularii politice careia ii sunteti supusi, dumneavoastra, cititorii.
Am spus ca exista si un punct 2; e mult mai putin subtil decat primul. Lucrurile sunt simple. Daca premierul pretinde ca Guvernul e cel mai mare furnizor de publicitate din mass-media, inseamna ca cea mai mare parte a economiei se afla inca in mainile Puterii, sub o forma sau alta. inseamna, deci, ca pana acum restructurarea economiei a esuat. si avem, iata, in aceasta sincera declaratie explicatia refuzului Europei de a ne acorda statutul de economie de piata functionala.