UPDATE, ora 16.30: Declarația a fost eliminată după ce obligaţia a generat un val de nemulțumire, oamenii fiind nevoiți să stea la cozi uriaşe.
„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
În acest context, vor mai fi obligați să depună declaraţii, pentru a beneficia de prețul de 0,68 de lei/kWh indiferent de consum, numai cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani dacă urmează o formă de învăţământ, şi familiile monoparentale care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani dacă urmează o formă de învăţământ.
Ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, nu a fost prezent la şedința de Guvern.
Ştirea inițială: Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri, 28 decembrie, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie.
Potrivit legii aflate încă în vigoare, românii cu mai multe locuri de consum pot cere plafonarea pentru un alt loc de consum decât cel din cartea de identitate, dar trebuie să aleagă un singur loc de consum și să depună o cerere și o declarație pe proprie răspundere până la finalul acestui an.
În același timp, chiriașii pot beneficia în acest moment de prețurile mici numai dacă își încheie contracte proprii de furnizare la locul de consum al proprietarului.
O lună de haos în energie
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pe 13 decembrie legea privind „măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale”.
Ulterior, ANRE a anunţat că toţi clienţii casnici, cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, în timp ce românii care au atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, pot beneficia de preţul plafonat la una dintre cele două adrese, însă numai pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică.
Acest lucru a generat un val de nemulțumiri și cozi imense în fața sediilor furnizorilor de energie.
În acest context, pe 20 decembrie, PSD și PNL au anunțat că renunță la această măsură. În nota de fundamentare a proiectului de OUG, decizia a fost motivată prin „evitarea facturării diferite a consumatorilor casnici proprietari, în raport cu consumatorii casnici chiriaşi”.
Cât vor plăti românii la energia electrică
După ce Guvernul Ciucă va adopta astăzi Ordonanța de Urgență, vor mai depunde declarații la furnizori doar familiile cu trei copii, familiile monoparentale cu un copil sub 18 ani în îngrijire și cei care folosesc aparatură medicală, pentru a beneficia de prețul de 0,68 de lei/kWh indiferent de consum.
Pentru restul românilor, plafoanele rămân neschimbate. Acestea sunt:
- 0,68 lei/kWh pentru un consum mai mic de 100 de kWh
- 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 de kWh și 255 de kWh
- 1,3 lei/kWh pentru un consum peste 255 kWh/lună
Prețurile vor fi valabile în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 28.12.2022, 11:40
Dece oare se strică limba română în asenebea hal ? Ce înseamnă "un loc de consum" sau "mai multe locuri de consum" ? Consum de CE ANUME ?