Rezultatele parțiale oficiale după numărarea a 99% din buletinele de vot arată că GERB, gruparea de dreapta a lui Boiko Borisov, premierul acuzat de corupție, a câștigat primul loc în scrutinul de duminică, cu 25,4% din voturi.
Principalul rival, formațiunea reformistă „Continuăm schimbarea”, a fostului premier Kiril Petkov, al cărui cabinet de coaliție s-a prăbușit în iunie, s-a clasat pe locul al doilea cu 20,2% din voturi.
Participarea la vot a fost de numai 35%, o cifră care a ilustrat perfect apatia alegătorilor după ani de criză, a anunţat cu puţin timp înaintea închiderii urnelor institutul sociologic Gallup International Balkan.
Rezultatele sugerează discuții dificile pentru formarea unui guvern de coaliție într-un parlament fracturat sau anunță chiar o nouă rundă de alegeri anticipate. Scrutinul legislativ de duminică a fost de altfel al patrulea din ultimele 18 luni.
Oricare dintre aceste scenarii ar prelungi instabilitatea politică, într-un moment de criză, pe fondul creșterii abrupte a prețurilor și în contextul războiului din Ucraina, scrie Reuters.
Eforturile de a forma o coaliție funcțională sunt complicate de faptul că mulți dintre adversarii politici ai lui Borisov îl acuză pe acesta că a permis agravarea corupției generalizate în timpul guvernării sale de zece ani, care s-a încheiat anul trecut. Borisov neagă aceste acuzații.
Unii alegători bulgari susțin însă că fostul premier oferă stabilitate și are experiența diplomatică necesară pentru a gestiona relația complexă a Bulgariei cu Rusia.
Un parlament fracturat
Situația din Parlament este complicată și, deocamdată, neclară. Șase partide politice au intrarea asigurată în legislativ, în vreme ce alte două își vor afla soarta după numărarea tuturor voturilor, inclusiv a celor din străinătate.
Potrivit datelor oficiale, dincolo de GERB și „Continuăm Schimbarea”, în actualul parlament vor mai intra partidul minorității turce (DPS) – creditat cu 13,8%, formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului – 10,2%, Partidul Socialist – 9,3% și Bulgaria Democrată – 7,4%.
Șanse mari să intre în legislativ mai are „Avântul Bulgar”, un alt partid naționalist prorus înființat de fostul ministru al Apărării Stefan Ianev – creditat acum cu 4,6%, în vreme ce „Există un astfel de popor” (ITP), partidul vedetei TV Slavi Trifonov, creditat în prezwnt cu 3,8%, ar putea să rămână sub pragul necesar accederii în Parlament, potrivit rezultatelor oficiale citate de cotidianul Dnevnik.
Duminică, Boiko Borisov i-a îndemnat pe ceilalți politicieni la o atitudine rezonabilă, declarându-se deschis tuturor celor care apără „locul Bulgariei în UE şi NATO”.
Fostul premier Kiril Petkov a refuzat însă deja orice alianţă cu cel care în opinia sa întrupează „trecutul corupt” al Bulgariei. „Le-am promis alegătorilor noștri că nu vom forma o coaliție cu GERB și DPS (partidul minorității turce”, a declarat Petkov.
O poziție asemănătoare a fost exprimată și de socialiști, foști parteneri ai lui Petkov în așa-numita coaliție reformistă care a guvernat Bulgaria pentru scurtă durată.
Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, socialiştii şi Bulgaria Democratică (8%), partidul lui Petkov nu va avea destui deputaţi pentru a forma un guvern, a observat directoarea Institutului Alpha Research, Boriana Dimitrova, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Experta a anticipat „lungi negocieri” şi nu s-a declarat optimistă cu privire la perspectiva unei coaliţii stabile în Bulgaria.
Partidul lui Borisov va avea totuși prima șansă de a forma guvernul. Cel puțin teoretic, GERB ar avea posibilitatea să se alieze cu partidul minorităţii turce sau chiar cu formaţiunea Vazrajdane (Renaşterea), ultra-naţionalistă şi apropiată Kremlinului.
„O coaliţie este matematic posibilă, însă social inacceptabilă”, din cauza puternicelor divergenţe între aceste trei forţe, a subliniat Dimitrova.
Oficialii Vazrajdane au semnalat de altfel că deocamdată nu intenționează să se alăture unei coaliții. „Singurul guvern pe care îl vom susține este un guvern cu un mandat de la Vazrazhdane”, a declarat liderul partidului Kostadin Kostadinov.
Naționaliștii pro-ruși, rezultate bune în alegeri
Vazrajdane, scrie publicația bulgară Capital, s-a dovedit a fi cel mai mare câștigător în aceste alegeri parlamentare. Formațiunea naționalistă, care a intrat pentru prima dată în parlament la precedentul scrutin cu 13 deputați, și-a dublat rezultatul duminică și va avea între 26 și 27 de mandate.
Dincolo de retorica antieuropeană și anti-NATO, care atrage votul rusofililor, celălalt motiv al ascensiunii partidului este atragerea unei părți a votului de protest.
Un alt posibil câștigător parte a fi formațiunea fostului ministru al Apărării Stefan Ianev „Avântul Bulgar” , care a participat pentru prima dată la alegeri.
Potrivit „Alpha Research”, 30% dintre alegătorii partidului lui Ștefan Ianev au decis să voteze pentru el în ultimul moment.
Campania electorală din Bulgaria a fost dominată de războiul din Ucraina şi de temerile privind rezervele incerte de gaze naturale ale țării, după ce Gazprom a oprit livrările în timpul acestui ani, scrie Deutsche Welle.
Bulgaria are legături istorice şi culturale strânse cu Moscova. Invazia rusă în Ucraina a provocat o sciziune profundă în ţara cu 6,5 milioane de locuitori. În timp ce Borisov încearcă să nu pericliteze relaţiile nici cu UE şi nici cu Rusia şi Turcia, Petkov a adoptat în campanie o poziţie pro-europeană clară.