Seceta neîntreruptă din Cornul Africii a redus cantitatea de iarbă nativă, ale cărei semințe sunt principala sursă de hrană a țesătorului, determinând păsările să invadeze din ce în ce mai mult câmpurile de cereale, punând în pericol 800 de hectare de orez. Peste 120 de hectare de orez au fost distruse de păsări.
O singură astfel de pasăre poate mânca până la 10 grame de cereale pe zi, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Fermierii din vestul Kenyei riscă să piardă aproape 60 de tone de cereale din cauza păsărilor. În 2021, FAO a estimat că pierderile de recolte cauzate de păsări s-au ridicat la 50 de milioane de dolari anual.
Pulverizarea fentionului, un pesticid organofosforic, a fost metoda aleasă în combaterea dăunătorilor din Africa, dar substanța chimică a fost descrisă de cercetători ca fiind „toxică pentru oameni și pentru alte organisme nețintă”.
„Fentionul poate, prin urmare, răni sau ucide fără discriminare, cu efecte adverse în consecință asupra organismelor nețintă”, au concluzionat cercetătorii.
Paul Gacheru, manager de specii și situri la Nature Kenya, o filială locală a BirdLife International, a declarat că metoda folosită pentru controlul țesătorului cu cioc roșu ar trebui să fie bine informată, deoarece „folosirea pe scară largă a avicidelor pentru speciile care nu sunt țintă poate duce la contaminarea mediului și decese în masă ale altor păsări și animale”.
Cu o populație de reproducție estimată în Africa de 1,5 miliarde de păsări, ornitologii spun că nu există nici suficiente păsări de pradă pentru a distruge vaste colonii de țesător, nici soluții eficiente, prietenoase cu mediul.
FAO și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu administrează în comun convenția de la Rotterdam, ale cărei obiective includ reducerea riscurilor generate de substanțele chimice periculoase în agricultură.
Ei au luat în considerare listarea fentionului în Anexa III a tratatului, o listă de pesticide și substanțe chimice industriale interzise sau strict restricționate din motive de mediu sau de sănătate.
Invazia țesătorului are loc frecvent în multe țări africane. În urmă cu șase luni, FAO a dat 500.000 de dolari guvernului Tanzaniei pentru a sprijini pulverizarea cu pesticide, supravegherea și consolidarea capacităților după ce 21 de milioane de țesători cu cioc roșu au invadat câmpurile de orez, sorg, mei și grâu.