Concret, Guvernul vrea ca finanţarea reabilitărilor energetice să se facă din fonduri europene. În același timp, se va diminua „contribuţia suplimentară asigurată de la bugetele locale şi asociaţiile de proprietari pentru acest tip de investiţii”.
Actul normativ propune adoptarea unor măsuri care să ducă la creşterea numărului de clădiri renovate energetic şi „la utilizarea optimă a fondurilor alocate prin Politica de Coeziune pentru realizarea obiectivelor europene şi naţionale”, se mai arată în nota de fundamentare.
Cum se plătește acum reabilitarea termică a blocurilor
În acest moment, execuția lucrărilor de intervenţie se finanţează în proporție de 80% de la bugetul de stat şi cel local, iar asociaţia de proprietari plăteşte 20%, potrivit Ministerului Dezvoltării.
În privința asociației de proprietari, procentul de 20% se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă parte în funcţie de cota parte indiviză. Dacă unul sau mai mulţi proprietari nu îşi pot achita partea, atunci primăria locală poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide apoi modul în care se vor recupera banii.
În privința sumelor alocate de la buget, totalul de 80% se împarte în două: 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, și 30% de la bugetul local, ambele însă în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul de reabilitare termică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 18.12.2022, 15:16
In urma cu vreo 12 - 15 ani administratorul ne-a cerut 30.000 de lei de apartament pentru reabilitare - jaf legalizat - doar eu si inca vreo 2 din 20 de pe scara mea am refuzat; motivul pentru care am refuzat eu a fost ca nu exista un proiect avizat de un specialist care sa-mi garanteze ca nu este afectata structura caldirii; s-au dat gauri cu dimetrul de cca 1 cm la distanta de cca 1 - 1,5 m in peretii blocului care in cazul nostru sunt din caramida; am mari indoieli ca vor rezista la un cutremur mai puternic dar vad cu surprindere ca nimeni, iata, nici guvernul, nu-si pune problema asta simpla si evidenta; plus riscul de incendiu; plus intrebarea - la blocurile de caramida mai are rost izolarea ? caramida asigurand o izolare termica foarte buna; castigul este suficient de mare pentru a merita efortul ? pentru ca mie mi se pare nu este