La final, Executivul a transmis că „setul de măsuri discutat astăzi, care vor asigura în continuare protecție tuturor categoriilor de consumatori după 1 aprilie, vor fi prezentate și analizate în ședința de mâine a coaliției de guvernare”.

SURSE: PNL va cere un pact pe energie până în 2026

Marți, 22 februarie, la ora 10.00, este programată ședința de coaliție în care vor fi discutate în principal trei subiecte, potrivit informațiilor Libertatea: acciza la carburanți, unde PSD va propune înjumătățirea pentru o perioadă limitată, iar PNL este în principiu de acord, plafonarea tarifelor RCA pentru 6 luni și pachetul de măsuri care vor fi luate pentru facturile la energie după 1 aprilie.

Liberalii au transmis luni seară că vor propune în ședința coaliției de marți ca facturile la energie să fie compensate şi în luna aprilie.

Totodată, potrivit unor surse liberale, partidul lui Florin Cîțu va cere un pact pe energie până în 2026, prin care o sumă fixă să fie investită anual în energie.

Propuneri în guvern pentru criza din energie

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică au crescut începând cu 1 ianuarie 2022. Deocamdată, oamenii nu plătesc aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie. Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie.

În acest context, potrivit unor surse guvernamentale, reducerea TVA-ului la facturile consumatorilor până la 5% şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili sunt două dintre propunerile luate în calcul pentru pachetul de măsuri pe energie.

Ce înseamnă reducerea la TVA la energie pentru oameni

Dacă de la 1 aprilie plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie, măsuri aflate acum în vigoare, vor fi ridicate, acest lucru înseamnă că o persoană cu un consum lunar de 100 kWh va avea un preț de 1,38 lei/kWh, deci o factură de 138 de lei, în cazul în care statul nu mai decide nimic, potrivit economica.net.

Dacă însă se vor aplica eliminarea certificatelor verzi și impunerea unei cote reduse de TVA de 5% în loc de 19%, prețul pe kWh scade la 1,14 lei. Deci factura de 100 kWh va fi de 114 lei, așadar clientul casnic va avea o reducere de 24 de lei la factura de 100 kWh.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoş Drăgan, a declarat pe 2 februarie, în şedinţa de Guvern, că în urma controalelor efectuate s-au constatat peste 450.000 de facturi greşite la energie electrică, la care se adaugă peste 89.000 la gaze. Toate facturile greşite vor fi refăcute, a spus oficialul.

Urmărește-ne pe Google News