Cel mai mare partid de opoziție din Polonia și presa de la Varșovia acuză guvernul conservator că a permis un sistem corupt prin care a emis vize pentru 250.000 de imigranți din Asia și Africa, în schimbul banilor.
Scandalul ar putea reprezenta o problemă pentru partidul naționalist de guvernământ Lege și Justiție (PiS), înainte de alegerile generale din 15 octombrie.
PiS a promovat constant un mesaj antimigrație – vizând în special persoanele din țările musulmane – și a prezentat construirea unui gard antimigranți de-a lungul graniței cu Belarus drept una dintre realizările sale emblematice, scrie Politico.
Acum, guvernul este vulnerabil, fiind atacat cu propriile cuvinte.
„Știți cine din Europa aduce cei mai mulți imigranți musulmani? Guvernul care ne sperie cu ei. Guvernul PiS”, a anunțat Donald Tusk, liderul partidului de opoziție Platforma Civică (PO). Opoziția a precizat că „guvernul PiS a invitat 250.000 de imigranți din Asia și Africa în Polonia – mai mulți decât Franța și Germania”.
Iar guvernul s-a străduit să reacționeze. Pe 31 august, premierul Mateusz Morawiecki l-a demis pe ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk, invocând drept motiv oficial „lipsa unei cooperări satisfăcătoare”. Wawrzyk a fost, de asemenea, eliminat de pe lista candidaților PiS.
Ziarele poloneze Gazeta Wyborcza și Rzeczpospolita, precum și postul Radio Zet au afirmat însă că demiterea are legătură cu scandalul vizelor, scrie publicația de limbă engleză Notes from Poland.
Presa a scris că, în timpul mandatului lui Wawrzyk, a înflorit o schemă „predispusă la corupție” de acordare a vizelor pentru cetățenii din afara UE, în cadrul căreia oamenii plăteau 5.000 de dolari pentru a sări peste coada de la consulatele poloneze din țările în curs de dezvoltare.
Schema este investigată de poliția anticorupție din Polonia, CBA. Gazeta Wyborcza a relatat că ancheta a fost demarată în urma presiunilor exercitate de alte țări UE, alarmate de numărul de vize de muncă emise de Polonia.
Opoziția acuză că sute de mii de vize au fost eliberate cu încălcarea regulilor
Au apărut și informații din interior. Un oficial anonim din ministerul de externe a declarat pentru Radio Zet că „într-o țară africană, în fața ambasadei poloneze existau standuri de unde puteai cumpăra vize ștampilate”. „Era suficient să scrii un nume”, a spus acesta.
Rezultatul a fost vizibil. În 2021, scrie Politico, Polonia a eliberat aproape 970.000 de așa-numite „permise de primă ședere”, o treime din toate permisele de acest tip acordate de țările UE unor cetățeni din afara UE, potrivit Eurostat.
Varșovia nu a trimis agenției de statistică a UE cifrele actualizate pentru 2022.
Potrivit parlamentarilor PO Marcin Kierwiński și Jan Grabiec, este posibil ca până la 350.000 de vize să fi fost eliberate cu încălcarea reglementărilor în ultimii trei ani.
Posesorii de vize ar trebui să rămână doar în Polonia, dar, deoarece Polonia face parte din spațiul Schengen cu granițe deschise.
În primăvara acestui an, landurile germane Brandenburg și Saxonia au cerut reintroducerea temporară a controalelor la frontierele cu Polonia și Republica Cehă, plângându-se de numărul mare de migranți ilegali.
Cum se apără guvernul
Partidul de guvernământ a intrat în defensivă în legătură cu această problemă.
„Aș încerca să nu folosesc sintagma «scandal gigantic», deoarece știm prea puțin”, a declarat pentru Rzeczpospolita Radosław Fogiel, un deputat PiS care conduce comisia parlamentară pentru afaceri externe.
„Dacă este adevărat că vizele au fost puse în vânzare, este un scandal și cineva va trebui să fie tras la răspundere pentru asta”, a declarat Fogiel pentru Radio Zet. „Dar repet: dacă este adevărat – deoarece până acum am avut de-a face doar cu informații din mass-media”, a adăugat el.
Ministrul de externe, Zbigniew Rau, a declarat că, chiar dacă o persoană are viză, asta nu înseamnă că va fi admisă în țară atunci când se va prezenta la graniță.
Procuratura poloneză, condusă de ministrul justiției Zbigniew Ziobro, a precizat de asemenea într-un comunicat că „informațiile furnizate de unii politicieni, inclusiv de Donald Tusk, cu privire la nereguli în eliberarea vizelor, conțin falsuri și nu au legătură cu concluziile anchetei”.