Executivul a aprobat în ședința de vineri programul „Start-up Nation – Romania”, prin care se acordă ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Guvernul speră ca acești bani să determine înființarea a 10.000 de IMM-uri.
Finanțarea prin programul „Star-up Nation – Romania” urmează să fie asigurată de la buget și din fonduri europene.
Beneficiarii vor avea obligația să facă dovada, la momentul depunerii cererii de decont, a angajării, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă, a minim 2 salariați, precum și obligația menținerii celor două locuri de muncă pentru cel puțin 3 ani, începând cu anul următor plății ajutorului de minimis, scrie Profit.ro.
„România porneşte cel mai ambiţios program de susţinere a start-up-urilor, program ce se aplică cu succes şi în alte ţări precum Israel sau Marea Britanie şi face, astfel, un alt pas spre atingerea dezideratului – România, ţara cu mediul de afaceri cel mai atractiv din Sud-Est-ul Europei. Start-up Nation – Romania va motiva tinerii să rămână în ţară şi să desfăşoare activităţi de antreprenoriat, va contribui la crearea de noi companii în domenii cu valoare adăugată ridicată, crescând astfel atractivitatea României în regiune. Acest program va crea companiile de succes de mâine care vor consolida baza economiei româneşti”, a spus ministrul Florin Jianu, potrivit capital.ro.
Un alt sprijin pentru micii antreprenori a fost aprobat miercuri, când Guvernul a decis acordarea a 50.000 de lei, nerambursabili, antreprenorilor care vor să își vândă produsele și serviciile în străinătate. Executivul estimează că, anual, vor fi până la 500 de beneficiari ai acestui program guvernamental.