Principalul program de investiții în teritoriu este „Anghel Saligny”, care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, construirea sau refacerea unor poduri, precum și înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a rețelelor de canalizare, a stațiilor de epurare și a sistemelor de distribuire a gazelor naturale.

Inițial, programul „Anghel Saligny” era gândit pentru perioada 2021-2028, fiind luat în calcul un buget total de 50 miliarde de lei. După mai multe modificări, bugetul final pentru acești ani a ajuns la 65,5 miliarde de lei. Programul „Anghel Saligny” a fost cel care a rupt și guvernarea PNL-USR-UDMR, în condițiile în care USR a blocat proiectul de OUG și a solicitat criterii mai stricte și transparente de alocare și urmărire a banilor din teritoriu. 

Toată disputa s-a terminat cu demiterea ministrului justiției, Stelian Ion, și ieșirea USR de la guvernare. Iar Programul „Anghel Saligny” a devenit instrumentul prin care primarii din țară iau calea Bucureștiului pentru a veni lângă Piața Constituției, să ceară virarea de bani pentru proiectele lor, mai importante ca niciodată în anul 2024, pentru că anul electoral poate însemna un nou mandat de primar sau plecarea acasă. 

Iar Guvernul Ciolacu, precum și Ministerul Dezvoltării, condus de liberalul Adrian Veștea (ales șef de consiliu județean la alegerile din 9 iunie), au avut grijă să dea fonduri consistente în acest an. 

Peste un miliard de lei printr-o singură tranșă

În 2023, banii virați pentru proiectele primăriilor, care au loc prin programul „Anghel Saligny”, ajungeau la un total de 2,42 miliarde de lei. În prezent, ultima șarjă de plăți, din 8 iulie, a fost de 1,19 miliarde de lei.

Cu această ultimă tranșă, suma trimisă către unitățile administrativ-teritoriale a ajuns la 5,84 miliarde de lei doar în primele șase luni din 2024. Practic, în doar jumătate de an, totalul a fost de aproape 2,5 ori mai mare față de anul precedent.  

Iar banii pentru proiectele din teritoriu nu au fost trimiși doar prin „Anghel Saligny”, ci și prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care în acest an a ajuns, prin cele șase plăți, la 1,33 miliarde de lei. Pentru ambele programe, guvernul a avut grijă să dea tranșe de bani inclusiv în săptămâna alegerilor. 

În timp ce pentru „Anghel Saligny” au fost dați 417,76 milioane de lei, pentru PNDL au fost dați 58 milioane de lei. La începutul lui octombrie vor începe noile mandate de primar. Unii vor continua în funcție, alții o vor prelua. Iar imediat va veni o perioadă electorală agitată, în condițiile în care vor fi organizate alegeri pe 24 noiembrie, 1 și 8 decembrie. Practic, edilii și consilierii locali vor intra direct în precampanie în toamnă, pentru ca de la finalul lui octombrie să fie în campania oficială.

Greii partidelor s-au impus la împărțire

În momentul în care a avut loc împărțirea pe județe a banilor din Programul „Anghel Saligny” a putut fi vizibil cine sunt oamenii care contează cu adevărat în partide. De la PSD, deși controlează un județ mic, adică Oltul, Paul Stănescu, secretar general al social-democraților, a obținut o alocare, pe hârtie, de 1,6 miliarde de lei pentru apă, canalizare și drumuri, dar și 229 de milioane pentru rețeaua de gaze.

De partea cealaltă, la PNL, cea mai mare sumă a fost obținută de Gheorghe Flutur, prim-vicepreședinte al formațiunii și președinte de CJ la Suceava, până la final de septembrie. 1,66 miliarde de lei au fost stabiliți pentru apă, canalizare și drumuri, iar 236 milioane de lei pentru rețeaua de gaze.

Urmărește-ne pe Google News