Legea trebuie acum să fie votată de Parlament, unde partidul lui Vucici are o majoritate solidă și apoi va intra în vigoare.
„Sper să înţelegeţi cu toţii cât de mult avem nevoie de o armată puternică, cât de mult avem nevoie să cumpărăm şi să producem mai multe arme. Nu dorim să atacăm pe nimeni. Şi nu o vom face. Dar vrem să-i descurajăm pe toţi cei care ne ameninţă în fiecare zi şi neîncetat”, a spus Vucici săptămâna trecută.
Astfel, stagiul militar va deveni din nou obligatoriu în Serbia, după 14 ani. Toți bărbații vor face o pregătire de 60 de zile și vor participa la exerciții militare alte 15 zile, iar femeile vor putea participa voluntar.
Unii experți militari au criticat planul, spunând că va fi costisitor și că un stagiu militar scurt va avea un impact redus asupra capacității de apărare a țării.
Țara rămâne neutră, dar în 2006 s-a alăturat programului NATO „Parteneriatul pentru Pace”, iar în 2015 a semnat Planul de Acțiune pentru Parteneriat Individual, cel mai înalt nivel de cooperare pentru statele care nu vor să adere la alianță.
Serbia a oprit armata obligatorie în 2011 şi de atunci are o armată profesionistă. Croaţia, țară vecină care a făcut parte alături de Serbia din fosta Iugoslavie, a luat recent o măsură similară. Astfel, din 1 ianuarie 2025 se va reintroduce stagiul militar obligatoriu, regulă suspendată în 2008.