„Cu siguranţă, în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la sfârşitul acestei veri, Guvernul, prin intermediul Ministerului de Finanţe, va găsi soluţia achitării acestor despăgubiri. Cel mai probabil, prin intermediul ISU, pentru că şi aceasta a fost o discuţie, procedura de lucru, cum şi în ce manieră aceste despăgubiri să ajungă către cei care au primit prin acest proces îndelungat dreptul de a beneficia de ele”, a spus Dan Cărbunaru la briefingul de după ședința de Guvern.

„Pot să vă confirm că această discuţie va fi urmată, aşa cum deja s-a comunicat, de achitarea integrală a acestor despăgubiri, ca urmare a demersurilor pe care Ministerul de Finanţe le va face, iar Guvernul va transmite, prin intermediul ISU, aceste sume de bani beneficiarilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ulterior, și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis pe Facebook că „am propus azi Guvernului ca, la rectificarea bugetară care va avea loc în scurt timp, să alocăm fondurile pentru plata despăgubirilor către familiile victimelor din dosarul Colectiv”.

Rectificarea bugetară va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii august.

ISU și Primăria Sector 4 au depus contestații

Anunțul lui Cărbunaru și al ministrului de Finanțe au venit după ce preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a anunțat marți seară, 12 iulie, că Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) au depus contestații la solicitările executorilor judecătorești privind daunele morale pe care trebuie să le primească familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv.

„ISU şi Primăria Sectorului 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 de milioane de euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond. Deci timp arhisuficient ca și cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului. Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria S4 să facă? O golănie, o mârlănie de cea mai joasă speţă. Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a scris preşedintele Asociaţiei Colectiv, pe Facebook.

Despăgubiri de peste 50 de milioane de euro

Decizia în procesul Colectiv, încheiat în decembrie 2021, a fost pronunțată după patru amânări. Conform verdictului definitiv din 12 mai al Curţii de Apel Bucureşti, prin care fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare, Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, în solidar cu patronii „Colectiv” și doi pirotehniști, trebuie să plătească daune de peste 50 de milioane de euro către familiile victimelor incendiului din octombrie 2015.

Potrivit Agerpres, suma medie decisă de instanţă, pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă, este de 150.000-250.000 de euro, dar sunt și părţi civile care vor primi 500.000 euro.

Urmărește-ne pe Google News