Creșterea prețului acțiunilor este de 5,5% din data de 17 ianuarie, când Ministerul Sănătății a pus în dezbatere proiectul privind introducerea privaților în programele naționale de sănătate, domeniu în care fondurile se ridică la 1,3 miliarde de euro anual.

Acțiunile Medlife erau 33,27 de lei bucata în data de 31 octombrie și au urcat până la 36,2 lei pe unitate la data de 17 ianuarie. Miercuri, 5 februarie 2020, o acțiune Medlife se tranzacționa cu 38,2 lei, iar joi acestea au ajuns la 39 de lei pe acțiune.

Acțiunile Medlife au urcat în ultimele trei luni

Guvernul a adoptat marți, 4 februarie, un pachet de 25 de ordonanțe de urgență.

Una dintre acestea permite pacienților să se trateze la clinici private, acestea urmând să beneficieze de decontarea tratamentelor din bani publici.

Libertatea a scris despre aceasta în data de 25 ianuarie. În esență, este “privatizată” o parte a sistemului de sănătate cu o valoare de 1,3 miliarde de euro.

Avocatul Poporului a criticat proiectul

Avocatul Poporului a criticat recent proiectul, afirmând că sistemul public de sănătate va rămâne subfinanțat dacă banii ajung la privat.

Dacă spitalele de stat vor rămâne fără bani, aceștia mergând către companiile private, atunci acestea nu vor mai putea asigura condiții pentru pacienți, afectându-le dreptul la sănătate, care este garantat în Constituție. Astfel, vor avea de suferit cetățenii care se tratează la stat.

Scandalul Costache

De MedLife se leagă un scandal recent care îl implică pe Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății. În anul 2017, Medlife a achiziționat clinicile Polisano.

Libertatea a prezentat, de curând, faptul că ministrul Sănătății, Victor Costache, lucrează în paralel și la Polisano, unde realizează operații. Inițial, ministrul a spus că operează gratis, însă Libertatea a arătat că acesta primește 20.000 de lei brut de la Polisano.

De asemenea, ziarul a mai prezentat faptul că
ministrul Costache a dat deja un ordin prin care Polisano este favorizată,
reducând o cerință necesară spitalelor private ca să se poată califica la
obținerea de bani publici.

Urmărește-ne pe Google News