Komarova a făcut „observațiile” sâmbătă, 14 octombrie, în timpul unei întâlniri cu locuitorii din orașul siberian Nijnevartovsk.

Un videoclip al evenimentului postat pe rețelele de socializare o arată pe politiciană când este confruntată cu soția unui soldat rus. Femeia îi spune că bărbații mobilizați în prima linie sunt „prost echipați” și termenii contractului mobilizaților nu sunt respectați: „Bărbatul meu nu au văzut ranițele pe care le-au promis autoritățile militare locale”. Setul ar fi trebuit să conțină 28 de articole, adică haine, articole de uz casnic, un telefon, o lampă frontală, o raniță de asalt, lenjerie termică și alte lucruri.

„Mă întrebați pe mine de ce soțul dumneavoastră nu are echipament știind că eu sunt guvernator și nu ministrul apărării? Dacă vreți părerea mea, în ansamblu nu ne-am pregătit pentru acest război. Nu avem nevoie de el”.

Comentariile Komarovei s-au răspândit rapid pe rețelele, determinând activiștii pro-război să o denunțe pentru „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”.

Canalul Sibir Realii a raportat că jurnaliștii săi au văzut o scrisoare a directorului unei organizații non-profit din Siberia, Iuri Rîabțev, către ministrul rus al afacerilor interne, în care a cerut o „investigație amănunțită” a comentariilor guvernatoarei.

Deși a „ieșit din front”, politiciana nu a fost reținută și nici nu a fost acuzată până acum.

La câteva zile după ce Putin a trimis trupele în Ucraina, pe 24 februarie 2022, parlamentul rus controlat de Kremlin a aprobat o legislație care a interzis discreditarea armatei și răspândirea „informațiilor false” despre invazia Ucrainei de către Moscova.

Instanțele ruse au folosit legislația pentru a da amenzi și a impune pedepse cu închisoarea criticilor din opoziție, inclusiv celor care descriu invadarea deplină a Ucrainei de către Moscova drept război, în loc să folosească eufemismul preferat al Kremlinului, de „operație militară specială”.

Urmărește-ne pe Google News