”Deşi Istanbul ar putea să pară în aceste momente un loc extrem de periculos din cauza regiunii în care se află, faptul că terorismul se globalizează şi ameninţă întreaga lume înseamnă că această metropolă nu este supusă unor riscuri mai mari decât orice alt oraş. Deşi instabilitatea din regiunea noastră prezintă un risc puţin mai mare, noi suntem vizaţi de un risc mai mic decât cred oamenii. Ca administratori ai metropolei, noi luăm toate măsurile şi percepem riscurile existente la cele mai înalte nivele. În prezent, probabil cea mai costisitoare unitate de securitate este găzduită de Istanbul”, a declarat Şahin.
În ciuda acestei afirmații, orașul Istanbul a fost lovit în ultimul an de mai multe atentate teroriste revendicate de jihadiştii Statului Islamic şi de militanţii kurzi ai PKK.
Cronologie: Cele mai sângeroase atacuri din Turcia
11 turişti germani şi-au pierdut viaţa, iar alte 16 persoane au fost rănite, în luna ianuarie, după ce un atacator sinucigaş s-a detonat în cartierul istoric Sultanhmet din Istanbul.
O lună mai târziu, trei cetăţeni israelieni şi un iranian au murit, iar alte câteva zeci de persoane au fost rănite într-un alt atac sinucigaș care a zguduit metropola turcă.
Cel mai sângeros atac a avut loc în luna iunie și a vizat aeroportul Ataturk din Istanbul. 44 de oameni au fost uciși, iar alte câteva sute au fost rănite în tripul atac sinucigaș, care a fost revendicat de Statul Islamic.
Turcia, sub “domnia” Erdogan. Cum s-a schimbat țara în cei doi ani de când Erdogan a devenit președinte