O reprezentare slabă a femeilor au și Ungaria, Malta, Grecia și Estonia, însă tot stau ceva mai bine decât România: au câte două femei în funcții de conducere guvernamentale.
Și mai bine stau Cipru, Letonia și Slovacia și Slovenia, care au câte trei femei în guvern.
Belgia și Franța au împărțit numărul de portofolii în mod egal între cele două sexe. Belgia are 10 femei și 10 bărbați în guvern, în timp ce Franța este condusă de 22 de femei și 22 de bărbați.
Din punct de vedere al reprezentării femeilor, cel mai bine stau țările nordice, unde numărul reprezentantelor sexului frumos îl depășește pe cel al bărbaților.
În Suedia sunt 12 femei și 10 bărbați cu funcții de conducere în guvern. Iar în Finlanda, numărul posturilor ocupate de femei îl depășește cu unu pe cel al bărbaților, fiind 9 bărbați miniștri și 10 femei-miniștri.
Din harta de mai jos, realizată de Vasile Crăciunescu – meteorolog și voluntar la geo-spatial.org, reiese clar că România are cel mai mic procent al femeilor în guvern din Europa.
Numărul de femei vs bărbați din guvernele țărilor europene
În legislatura trecută, Uniunea Europeană își propusese ca, până în 2019, sub președintele Jean-Claude Juncker, 40% din personalul de conducere de la nivel mediu și superior să fie femei.
Acest obiectiv aproape că a fost atins la nivelul Comisiei Europene, unde ponderea femeilor în funcții de conducere a atins 39% la toate nivelurile – 37% pentru personalul de conducere de nivel superior și 40% pentru personalul de conducere de nivel mediu.
Totuși, potrivit datelor de la 7 martie 2019, la nivel parlamentelor și al guvernelor țărilor europene, femeile erau foarte slab reprezentate. Numai 6 din cele 28 de parlamente naționale din UE au fost conduse de o femeie și șapte din zece membri ai parlamentelor naționale din UE erau bărbați.
Președintele actual al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adoptat o nouă strategie pentru egalitatea de gen 2020-2025, prin care își propune să îmbunătățească echilibrul dintre femei și bărbați în poziții decizionale, inclusiv în cadrul consiliilor și politică. De asemenea, prin această strategie, femeile sunt încurajate să participe la alegerilor pentru Parlamentul European din 2024.
Foto Inquam Photos / George Calin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro