În condiţiile demiterii Guvernului, un Cabinet interimar nu poate adopta Ordonanţe de Urgenţă, astfel, că, spunea Ludovic Orban, este nevoie să fie adoptate măsurile urgente.

9 ore

a durat ședința de Guvern

Ce măsuri a luat Guvernul Orban

  • Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi. ESte vorba de deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice
  • Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, act normativ care prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie de votare.
    Este vorba despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în diaspora şi, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi.
  • Ordonanţa de Urgenţă pentru reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care prevede reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi şi eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei.
  • Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, Ordonanţa de urgenţă privind ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia şi pentru compania TAROM.
  • Hotărârea pentru recunoaşterea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România ca fiind de utilitate publică.
  • Guvernul a aprobat instituirea de norme exprese potrivit cărora numirea şi eliberarea din funcţie a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se realizează în condiţiile Statutului poliţistului
  • Hotărârea care simplifică acordarea biletelor de tratament balnear pentru pensionari. Ar urma să beneficieze aproximativ 200.000 de pensionari. Alocarea bugetară va fi de 370 de milioane de lei
  • Ordonanţa de Urgenţă privind descentralizarea Programului Operaţional Regional la nivelul fiecărei agenţii de dezvoltare regională. Acest lucru înseamnă pentru beneficiar, pentru autorităţile locale, că nu mai trebuie să bată drumurile la Bucureşti pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finanţare, ci această aprobare se va putea lua, începând cu perioada de programare 2021-2027, la nivelul regiunilor.
  • O hotărâre de guvern pentru continuarea Programului „Prima casă”, căruia i-a fost alocat un plafon similar anilor precedenţi, de aproximativ două miliarde de lei.
  • O hotărâre de guvern privind reorganizarea aparatului de lucru şi a Secretariatului General al Guvernului (SGG), pentru includerea unor departamente, care va duce şi la o reducere a posturilor cu 18%.

Deciziile din ședința de Guvern:

width=”800′ height=”440′

 
 

Urmărește-ne pe Google News