Premierul Nicolae Ciucă a declarat la debutul ședinței de Guvern că „pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw”.

„Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la Oug 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei”, a adăugat premierul.

Șeful Executivului a menționat că se va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei, potrivit News.ro.

De asemenea, consumatorii casnici care vor avea un consum de peste 255 de kw vor beneficia și ei de acelaşi preţ de 1,3 lei, diferența față de prevederile anterioare fiind aceea că cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Prețul energiei pentru populație va fi:

  • 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh;
  • 0,8 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh;
  • 1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici

În cazul IMM-urilor, prețul facturat de furnizorii de energie va fi de 1 leu/ kWh, iar pentru marea industrie, de 1,3 lei/ kWh.

Totodată, ministrul PNL al energiei, Virgil Popescu, a declarat după şedinţa de Guvern că mesajul lui pentru românii care depăşesc un consum de 300 de kw este că aceștia pot să se transfere la un alt furnizor, unde preţul este sub 80 de bani. Referitor la perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că termenul este 31 martie 2025.

Facturile vor fi raportate însă la consumul din 2021 și vor fi regularizate anul viitor.

Foarte important însă, forma actuală a Ordonanței Guvernului pe energie va fi modificată în Parlament și atunci va avea forma finală.

S-a revenit la piața reglementată de energie

Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu (PSD), și ministrul PNL al Energiei, Virgil Popescu, au declarat la briefingul de presă de la Palatul Victoria că s-a decis revenirea la piața reglementată a energiei electrice, potrivit g4media.ro, măsură cerută insistent de partidul condus de Marcel Ciolacu. Concret, PSD voia ca prețurile să fie stabilite de stat.

Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025.

Ce înseamnă reglementarea cerută de PSD

Reglementarea prețurilor înseamnă că producătorii sunt obligați să vândă furnizorilor o cantitate de energie electrică la un preț impus de stat, cu un profit minim și reglementat, iar la rândul lor, furnizorii trebuie să vândă clienților energia tot la un preț reglementat.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.

Credem că este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie.

Comunicat PSD, în iulie 2022:

Urmărește-ne pe Google News