Continuă controversele în jurul Planului Național de Dezvoltare „Anghel Saligny”. Asta și după ce Guvernul Florin Cițu a adoptat vineri ordonanța de urgență referitoare la acesta, de la care a plecat scandalul cu USR-PLUS, urmat de demiterea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției.
Ordonanța adoptată vineri a trecut fără ca ea să fi fost avizată de Consiliul Economic și Social, deși anterior, ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, susținea că aceasta are toate avizele necesare.
Președintele CES, Bogdan Simion, îl contrazice. „Nu, nu are avizul CES”, a precizat Simion, pentru Libertatea.
Potrivit site-ului CES, proiectul fusese trimis de Guvern la CES și a fost pe ordinea zi a şedinţei plenului pe 26.08.2021, pe 19.08.2021 și pe 17.08.2021.
De fiecare dată a fost fie amânat, fie returnat pentru că nu avea avizarea interministerială completă.
Bogdan Simion, președinte CES
Pe 30 august ar fi trebuit să aibă loc o altă ședință a Plenului CES pentru programul Anghel Saligny, dar a fost anulată, din cauză că proiectul a fost retras de către Ministerul Dezvoltării în aceeași zi.
Cîțu spune că nu are nevoie de aviz
Imediat după ședința de Guvern, întrebat de lipsa avizului CES, premierul Florin Cițu a declarat că acesta nu era necesar. „Nu este nevoie de avizul CES, domnul ministru al Dezvoltării va explica procedura”, a răspuns Cițu.
Cseke: Niciun program de investiții nu a avut aviz CES, indiferent de Guvern
La rândul său, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a spus că niciun program de investiții nu a avut avizul CES, inclusiv precedentele Programe Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL).
Niciun program național de investiții de-a lungul timpului, de o asemenea avergură sau de altă anvergură, dar care a însemnat finanțare de la bugetul de stat, nu a necesitat aviz CES. (…) În urma analizei pe care am efectuat-o a reieșit această situație, care este evidentă: niciun program național de investiții de-a lungul timpului, indiferent de guvernare, indiferent de minister și indiferent de cine a fost ministru, nu a fost în CES.
Cseke Attila:
Legea CES spune altceva
„După finalizarea procesului de avizare interministerială a proiectului de document de politici publice sau, după caz, a proiectului de act normativ, forma finală însoţită, dacă este cazul, de observaţiile instituţiilor avizatoare şi de nota justificativă privind nepreluarea acestora se transmite, prin grija iniţiatorilor, Curţii de Conturi a României, Consiliului Concurenţei, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Consiliului Economic şi Social şi/sau Consiliului Superior al Magistraturii, după caz, în vederea obţinerii avizelor, dacă obţinerea acestora este obligatorie, conform dispoziţiilor legale în vigoare”- Art. 22 din Hotărârea de Guvern nr. 561 din 10 mai 2009
Consiliul Economic şi Social trebuie să fie în mod obligatoriu consultat de către inițiatorii actelor normative. Legea 248 din 2013 privind organizarea și funcționarea CES arată, la articolul 2, alineatul 1, că acesta „este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor”.
CES trebuie să avizeze ordonanțele de urgență sau hotărările de Guvern și proiectele de lege ce urmează să fie prezentate Parlamentului. De asemenea, acesta trebuie să avizeze și proiectele de programe și strategii înainte de adoptarea lor, potrivit site-ului CES.
CES trebuie să își dea acordul în următoarele domenii:
- Economice
- Fiscale
- Protecție socială
- Agricultură
- Protecția consumatorului și concurență loială
- Profesii liberale
- Drepturi și libertăți
- Politicile în domeniul sănătății
- Educație, cercetare, tineret și sport.
Consiliul Economic și Social este instituit prin Constituție.
Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare.
Articolul 141 din Constituție:
Din momentul în care a fost sesizat, CES este obligat să transmită avizul sau punctele de vedere și recomandări în maximum 10 zile.
Dacă proiectul este adoptat fără avizul CES, există riscul să fie atacat la Curtea Constituțională și să fie anulat.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro