Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a precizat că actul normativ pregăteşte campania de vaccinare, odată ce va fi pus la dispoziţie un vaccin.
„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptate, au fost stabilite grupurile prioritare: personalul din domeniul sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a evidenţiat Dancă.
Potrivit acestuia, persoanele din aceste categorii vor fi vaccinate în prima etapă, iar apoi vaccinarea va fi disponibilă pentru întreaga populaţie.
Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare.
Ionel Dancă:
Şeful Cancelariei premierului a subliniat că vaccinarea este „gratuită şi voluntară”.
„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul sănătății, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Controversele legate de grupurile prioritare
La mijlocul lunii noiembrie a apărut informaţia că Guvernul face liste cu angajaţii din ministere care vor să fie vaccinaţi anti-COVID. Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich a spus că „nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării”.
Ulterior, Valentin Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că „nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față”. Totodată, el a spus că 80% din populația României trebuie imunizată, ca să avem șanse să punem capăt pandemiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro