CNA va putea solicita furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze sau să restricționeze conținut numai în baza unei decizii motivate, care trebuie să fie suficient de precisă și argumentată pentru a permite furnizorului să ia hotărârea oportună. Deciziile CNA pot fi atacate în instanță pe contencios administrativ, potrivit legii.
Printre motivele pentru care CNA poate cere înlăturarea unui conținut video se numără videoclipuri care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor; care incintă la violență sau ură pe motive de sex, rasă, origine etnică sau socială, limbă, religie, opinii politice sau orientare sexuală; materiale care instigă la infracțiuni de terorism, pornografie infantilă sau infracțiuni de natură rasistă și xenofobă.
Proiectul de reglementare a platformelor video a venit după ce România a fost pusă de Comisia Europeană, alături de alte 22 de state membre UE, sub procedura de infringement pentru că nu a transpus în lege o directivă europeană care prevede noi norme privind serviciile mass-media audiovizuale.
Directiva cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale a fost revizuită în baza unei propuneri a Comisiei din 2016, modificările fiind aprobate în toamna anului 2018. Directiva revizuită se aplică atât televiziunilor tradiționale, cât și furnizorilor de servicii video la cerere și platformelor de partajare a materialelor video, printre care Netflix, YouTube și Facebook, noua legislație vizând inclusiv transmisiunile live de pe platformele de partajare a materialelor video.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro