Premierul a discutat timp de câteva ore la Palatul Victoria cu reprezentanții fermierilor și ai transportatorilor care au protestat la Afumați începând cu 10 ianuarie și au convenit că va fi creat un Comitet care va găsi soluții.
„Acordul semnat prevede ca luni, 5 februarie, prin decizia prim-ministrului Marcel Ciolacu, să se constituie un Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care să analizeze și să găsească cele mai bune soluții pentru revendicările protestatarilor”, a transmis Executivul.
Comitetul va fi format din reprezentanți ai ministerelor de resort și ai fermierilor și transportatorilor, iar fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat care să se ocupe de probleme. „Scopul Comitetului este soluționarea revendicărilor agricultorilor și transportatorilor și redactarea unor propuneri de soluții concrete pentru sectoarele economice în discuție”, a precizat Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Decizia privind înființarea acestui Comitet interministerial va fi publicată luni, 5 februarie, în Monitorul Oficial, iar în baza acestui acord, reprezentanții protestatarilor vor încheia acțiunile de protest atât în Capitală, cât și în teritoriu, spune Guvernul.
Protest spontan, transformat într-un protest politic
Transportatorii și fermierii din ţară au ieșit în stradă pe 10 ianuarie, cu tirurile și utilajele agricole, într-un protest catalogat drept spontan, în semn de protest față de costurile mari ale taxelor de drum și ale carburanților. Ei au anunțat că vor să ajungă în fața Palatului Victoria, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că jandarmii și polițiștii i-au oprit pe Centura Bucureștiului.
În primele zile, protestul a fost unul de amploare, traficul fiind blocat la Afumați, la intrarea în București, dar blocaje au fost și pe centurile altor orașe. Treptat însă, protestul a scăzut în intesitate și au apărut temeri că manifestația s-a transformat într-un miting politic.
Președintele AUR, George Simion, a mers pe 11 ianuarie la Chiajna pentru a discuta cu transportatorii și fermierii. El s-a declarat solidar cu protestatarii și a cerut să fie lăsați să intre în București, însă unii dintre cei prezenți i-au cerut să plece, pentru a nu confisca politic protestul lor. Un alt lider politic a venit în aceeași seară la protest, este vorba despre senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta le-a cerut forțelor de ordine să îi arate ordinul prin care se interzice intrarea manifestanților în București, dar protestarii s-au dezis și de Șoșoacă.
La jumătatea lunii ianuarie, Primaria Capitalei a aprobat trei zile de protest în București ale fermierilor și transportatorilor. Manifestația a început pe 21 ianuarie, dar în Piața Constituției a fost adus un singur camion. Câteva zeci de fermieri și transportatori mai erau atunci la Afumați, lângă București, dar nu s-au alăturat protestului din Piața Constituției, considerat unul politic, și s-au delimitat.
Prefectul Rareș Hopincă a fost cel care a anunţat că avocatul Bogdan Petre, cel care a depus solicitarea organizării protestului din Piața Constituției, este un apropiat al senatoarei Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România.
La începutul lunii februarie, protestul transportatorilor și fermierilor a scăzut în intensitate, atât în jurul Capitalei, cât și în orașele din țară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
..ZORRO.. • 03.02.2024, 19:37
... prin proteste pasnice nu vor obtine nimic... guvernul va promite si le va trage teapa ca si profilor...
nicoleta1 • 03.02.2024, 13:47
Bine ca s-a ajuns la un acord ,dar sa vedem daca autoritatile se tin de cuvint.