UPDATE ora 15.10 Premierul Mihai Tudose a declarat că săptămâna viitoare, într-un format mai restrâns decât al unei şedinţe de Guvern, va fi aprobat un plan de achiziţii al MApN pentru Armată. El a menționat că alocarea de 2% din PIB în bugetul ministerului Apărării reprezintă un angajament ferm al României că acei bani vor fi cheltuiţi în scopul achiziţionării de echipamente şi tehnică militară care să conducă la întărirea capacităţii de apărare a României şi a flancului estic al NATO.
„Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă şi da, e un angajament ferm, căruia i-am pus 2% din PIB, în bugetul ministerului Apărării, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo şi ca să onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziţii de banii aceia pentru întărirea capacităţii de apărarea a României şi, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiţi pe ceea ce dispune şi solicită Ministerul Apărării Naţionale”, a spus Mihai Tudose.
Ministrul Apărării a anunțat, miercuri, că se va urmări achiziţia unor echipamente moderne. Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii”, a spus Ţuţuianu într-o conferinţă de presă.
„Este nevoie de aprobarea Congresului. Va fi un acord între guvernele României şi SUA. Vom promova o lege specială în Parlament. (…) Apreciem ca undeva la sfârşitul lunii octombrie să putem avea un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice, iar în noiembrie am putea face o plată în contul achiziţiei”, a arătat ministrul apărării.
Țuțuianu a mai spus că este posibil ca anul viitor să ajungă în țară primul sistem de rachete, transmite Digi 24.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat pe data de 10 iulie vânzarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari pentru România. Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, doi giganți americani în domeniul armamentului, a spus Agenția de cooperare în domeniul securității.
Decizia Departamentului de Stat se referă la vânzarea a 56 de rachete Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) și 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) îmbunătățite.
Citește și: Decât la muncă, mai bine morți de foame! Fructele din livezi se strică pentru că nimeni nu a vrut să le culeagă
România a solicitat sistemele Patriot în aprilie. În prezent, 13 state utilizează sistemul, numărul acestora fiind estimat să crească odată ce Polonia finalizează achiziția.
În aprilie, secretarul de stat în MapN Florin Vlădică a trimis – și din postura de șef al Departamentului ”Armament” – o cerere guvernului SUA prin care Armata Română se arată interesată să achiziționeze mai multe rachete de tip sol-aer Patriot. Echipamentele militare ar urma să fie cumpărate de la armata americană, dar termenii și condițiile în care se va face această tranzacție vor fi stabilite de politicienii de peste Ocean.
Achiziționarea rachetelor sol-aer Patriot de la americani vine în contextul în care România, aflată în flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia, intenționează – în baza unui plan strategic de apărare națională – să-și ”betoneze” sistemul de apărare antiaeriană. Un prim pas în acest sens a fost făcut la Deveselu, unde a fost activat scutul antirachetă, urmat de anchiziționarea a nouă avioane de luptă F-16 (tot de la armata americană).