Potrivit Ministerului Muncii, decizia a fost luată în contextul creșterii numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare în acest an față de aceeași perioadă din 2020, precum și a numărului de locuri de muncă vacante.
„Datele comunicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, în perioada ianuarie – mai a acestui an, numărul total de locuri de muncă vacante era de 160.405, faţă de 156.085 în aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere cu 2,77%, din care 29.995 comunicate în mod repetat de angajatori”, se menționează într-un comunicat de presă al ministerului.
Reprezentanții instituției guvernamentale mai precizează că „suplimentarea contingentului de lucrători răspunde necesității de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, și previne situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale”.
În perioada ianuarie – iulie 2021 au fost eliberate 17.196 de avize de angajare (adică 68,7% din total) şi pentru acelaşi interval de timp sunt în curs de soluţionare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare, conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări.
Florin Cîțu: Nevoia este de peste 160.000 de lucrători
În conferința de presă pe care a susținut-o miercuri la finalul ședinței de Guvern, premierul Florin Cîțu a declarat că România are nevoie de peste 160.000 de lucrători.
„Justificarea: avem, pentru punerea în aplicare a proiectelor de investiţii, e nevoie de o cifră, e nevoie de 160.000 de persoane, înţeleg. De la începutul anului avem o creştere de 2,77%, din care 29.995 comunicate în mod repetat de angajatori.
Repet, nevoia este de peste 160.000 de oameni, de lucrători”, a declarat Florin Cîțu.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro